Serbian 2021 KDE

OPERATIVNI SISTEM IZ SRBIJE NA ĆIRILICI: Besplatan je, dostupan svima i lako se koristi (FOTO)

Stigla je nova verzija Serbian operativnog sistema - 2022 KDE - i preuzmite ga besplatno!

Izvor: SmartLife / Serbian KDE

Kao i uvek do sada domaći kreatori srpske verzije popularnog operativnog sistema javili su se SmartLife redakciji i poručili nam: “Još stojimo postjano“!

Drago nam je da je tako i kao što smo to učinili za ranije verzije Serbian operativnog sistema to činimo i ovog puta - evo šta novo donosi i kako da ga preuzmete.

Svim zainteresovanim korisnicima Linux sistema dostupna je nova i poboljšana verzija operativnog sistema Serbian GNU/Linux 2022, sa KDE grafičkim okruženjem. Grafički izgled ovogodišnjeg izdanja posvećen je uspesima srpskog nacionalnog košarkaškog tima. S tim u skladu na pozadinama ćete pronaći većinu naših proslavljenih košarkaša i njihovih trenera, koji će ostati upamćeni po velikim sportskim uspesima.

Serbian dolazi podešen na ćiriličnu opciju, a kroz sistemske postavke može biti odabrana i latinica, kao i ijekavica za obe varijante. Kao osnova za obrazovanje distribucije korišćen je Debian (Bullseye) u svojoj test verziji, sa KDE grafičkim okruženjem.

Serbian 2022, kao i prethodnih osam izdanja, namenjen je svim korisnicima koji žele da imaju operativni sistem na srpskom jeziku. Namenjen je i kao mogući izbor za sadašnje korisnike vlasničkih operativnih sistema. Takođe, postoje i korisnici koji ne umeju sve sami da podese i koji su do sada koristili Linux distribucije, koje važe kao više prijateljske za upotrebu.

Na novom izdanju, pored uobičajenih programa, koji dolaze uz KDE grafičko okruženje, nalazi se i kolekcija programa koja će korisnicima omogućiti kvalitetno izvršavanje postavljenih zadataka, a svi unapred instalirani programi su prevedeni na srpski jezik. Upotrebljen je kernel 5.10.0-1, a u odnosu na prethodnu verziju, poboljšana je podrška za eksterne uređaje, dodato je nekoliko novih aplikacija, pa sadašnji izbor izgleda ovako:

  • Dolphin i KFind za upravljanje i pretragu fajlova
  • Synaptic i DEBiTool za upravljanje i instalaciju paketa
  • Grafički programi: GIMP, Gwenview, KColorChooser, Skanlite
  • Kancelarija: LibreOffice, KOrganizer, Okular, Kwrite, Kate, Okular
  • Multimedija: Clementine, VLC, SMPlayer, K3b, Guvcview, Curlew...
  • Internet: Firefox, KMail, KTorrent, Konversation, qTox IM, QuiteRSS i
  • Alati: Konsole, Ark, Klipper, Sweeper, Kcalc, ISO Image Writer, Kup-backup.

Po instalaciji, Serbian će zauzeti nešto iznad pet gigabajta prostora, tako da bi bilo poželjno da mu prilikom deljenja particija, za udobno delovanje dodelite veći prostor od oko 15 GB.

Pogledajte kako izgleda novi Serbian i preuzmite ga sa 2022 KDE!

Serbian Linuks 2022 KDE VIDEO
Izvor: Сербиан Линукс