Na Mesecu do kraja godine: Nokia lansira "svemirsku" mobilnu mrežu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Mesecu do kraja godine: Nokia lansira "svemirsku" mobilnu mrežu

Uspostavljanje 4G/LTE mreže bi trebalo da omogući veću propusnu moć od dosadašnjih UHF sistema koji se koriste za komunikaciju u Svemiru

 Nokia 4G mreža za Mesec _ Foto YouTube Nokia Bell Labs.jpg Izvor: YouTube / Nokia Bell Labs

Finska kompanija Nokia, u saradnji sa američkom svemirskom agencijom NASA, još od 2020. godine razvija 4G LTE mrežu za upotrebu na Mesecu.

Prvi deo te mreže, projekta u koji je NASA uložila 14 miliona dolara, već ove godine bi trebalo da bude lansiran na Mesec kao deo privatne misije IM-2 kompanije Intuitive Machines.

Projekat istraživačkog odeljenja Nokije – Bell Labs Solutions Research, bi krajem 2024. trebalo da bude spušten na južni pol Meseca.

"Mreža u kutiji", kako je još nazivaju, predstavlja komunikacioni sistem 4G tehnologije koji će povezivati, letelicu, odnosno mesečev lender, Nova-C sa MAPP roverom i drugom Micro-Nova Hopper letelicom.

NASA i Nokia će testirati kvalitet veze 4G/LTE lunarne mreže na malim i velikim udaljenostima. Njeno uspostavljanje bi trebalo da omogući veću propusnu moć od dosadašnjih sistema koji se koriste za komunikaciju u Svemiru, koji rade na ultravisokim frekvencijama (UHF).

Nokia – 4G mreža na Mesecu
Izvor: YouTube / Nokia Bell Labs

Novi sistem komunikcije trebalo bi znatno da poboljša komunikaciju između astronauta, kao i vezu sa autonomnim robotskih sistemima na Mesecu. Ukoliko se pokaže kao dobro rešenje, nova "svemirska" mreža bi u budućnosti mogla da se prilagodi i za upotrbu na Marsu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:56
KINEZI UZGAJAJU POVRĆE U SVEMIRU I ZALIVAJU GA U SUPROTNOM SMERU?! Neobičan "NAOPAKI" vrt u svemirskoj letelelici Šednžu - 17!
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA