Ni loš signal više nije problem: Google ima 3 nove funkcije za mnogo lakše pretraživanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ni loš signal više nije problem: Google ima 3 nove funkcije za mnogo lakše pretraživanje

Autor Miloš B. Jovanović

Osim poboljšane pretrage kada je internet signal slab, nove opcije donose intuitivnije pretražvanje pomoću ponuđenih pojmova i slika

 Google, pametni telefon Izvor: Unsplash

Tri potpuno nove funkcije pretraživanja interneta stižu u popularni pretraživač Google, sa namerom da korisnicima "olakšaju iskustvo pretraživanja na računarima i mobilnim uređajima".

Američki internet gigant je nove opcije najavio i obrazložio u objavi na svom korporativnom blogu.

Predlozi pretrage na osnovu pretrage drugih

Prva novina donosi "pomoć u inspiraciji prilikom pretraživanja interneta", odnosno daje korisnicima predloge upita za pretraživanja interneta koji će se pojavljivati u pretraživaču.

Predlozi su se i do sada prikazivali, ali će se ubuduće prikazivati i pre nego korisnici upišu prvu reč u polje za pretragu. Oni će, prema objašnjenju Google-a, biti zasnovani na ranijim pretragama, kao i sličnim pretragama drugih korisnika.

Google je kao primer uzeo jelo iz korejske kuhinje. Ako ste ga pretraživali, kada sledeći put pokrente pretragu, mogli bi da vam se pojave i drugi predlozi popularne korejske hrane, uključujući njihove fotografije.

Više slika za predložene pretrage

Drugi novitet je prikazivanje fotografija pored tekstualnih predloga pretraživanja, ispod polja za pretragu. Oni će se pojavljivati u trenutnku dok korisnici upisuju pojam koji žele da pretražuju.

Do sada su se među predlozima prikazivale fotografije koje su u potpunosti odgovarale konkretnim pojmovima koji se pretražuju. Sada će se prilikom pretrage u Google Chrome-u prikazivati fotografije i drugih predloga, odnosno većeg broja kategorija koje se odnose na pretraživani pojam.

Pretragu čak i sa lošom internet vezom

Zahvaljujući "unapređenim sposobnostima" Google pretrage, ubuduće će se čak i kada je internet signal veoma spor, na Android i iOS uređajima prikazivati predlozi pretraživanja čim počne upisivanje prvih slova u pretraživaču.

Da bi pretraživanje bilo uspešno i kada je internet veza loša, Chrome će prvo preuzeti "read-only" model(e) koji sadrži najpopularnije predloge pretraživanja sa lokalnih Google servera i zatim ih uskladištiti u korisnički folder.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:16
Google Mape preko celog ekrana
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA