Ne, nije vam se učinilo: Google pretraga zaista postaje sve lošija, to tvrde i nemački naučnici | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne, nije vam se učinilo: Google pretraga zaista postaje sve lošija, to tvrde i nemački naučnici

Takozvane "SEO spam" stranice prilagođene su tako da budu lako prepoznatljive za Google-a algoritam, a da bi korisnici na njima pronašli odgovore koje traže

 Google Chrome, laptop računar, pretraživanje interneta Izvor: Unsplash

Sve veći broj "običnih korisnika" interneta, ali i analitičara i drugih (internet) stručnjaka, u poslednjih nekoliko godina, primećuje i upozorava da je kvalitet rezultata Google pretrage u ozbiljnom padu.

I pored toga što se Google sa ovakvom konstatacijom, naravno, ne slaže, zahvaljujući istraživanju koje su sproveli nemački naučnici, sada znate da niste jedini koji primećuju da su rezultati pretraživanja lošiji nego pre.

Stručnjaci sa Univerziteta u Lajpcigu i Bauhaus-Univerziteta iz Vajmara, uz pomoć kolega iz Centra za analizu podataka i veštačku inteligenciju iz Drezdena, detaljno su analizirali više hiljada rezultata pretraživanja interneta za recenzije proizvode.

Rezultati njihovog istraživanja su pokazali da se na internetu danas nalazi sve više sadržaja lošeg kvaliteta i sajtova prepunih spama optimizovanih za pretraživače. Zbog toga se, umesto korisnih, kao rezultati pretraživanja pomoću Google-a, često prikazuju linkovi ka takvim stranicama.

Stručnjaci takve internet stranice nazivaju "SEO spam", pošto su one prilagođene tako da budu lako prepoznatljive za algoritam Google pretraživača, a ne da bi korisnici na njima pronašli odgovore koje svojim upitima traže, piše Gizmodo.

Takva situacija bi mogla još da se pogorša u budućnosti, pošto bi veštačka inteligencija (AI) mogla da dobije veliku ulogu u kreiranju vebsajtova i njihovom prilagođavanju za pretraživanje interneta.

Naučnici su pretraživali internet tragajući za recenzijama proizvoda, na osnovu čega su zaključili da se u vrhu stranice sa rezultatima pretrage često mogu naći tekstovi napravljeni isključivo u svrhu tzv. "affiliate marketing"-a od čega autori zarađuju.

Pretraživači, kakav je u ovom slučaju prvenstveno Google, ali i Bing i DuckDuckGo, postali su žrtve kampanja neželjene pošte velikog dometa. A u okviru njih se velika količina sadržaja objavljuje kao spam zapakovan u npr. u nekvalitetnu recenziju.

Naučnici kažu da je ovo, i pored toga što Google tvrdi da se konstantno bori protiv spama, "igra mačke i miša u kojoj pobeđuju spameri". Oni ističu da je očigledan trend pada kvaliteta tekstova koji se prikazuju u vrhu rezultata pretrage.

Iz Google-a se ne slažu sa rezultatima istraživanja. Smatraju da je ono bilo usmereno samo na recenzije proizvoda i da to ne odražava ukupan kvalitet.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:53
Apple iPhone Dynamic Island
Izvor: Apple
Izvor: Apple

Stručnjaci takve internet stranice nazivaju "SEO spam", pošto su one prilagođene tako da budu lako prepoznatljive za algoritam Google pretraživača, a ne da bi korisnici na njima pronašli odgovore koje svojim upitima traže, piše Gizmodo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bil

Dolazi vladavina Microsoft Edge i Bing AI.