Ko ima najbrži internet na svetu? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko ima najbrži internet na svetu?

Analiza brzine interneta u 220 zemalja i teritorija sveta pokazala je da Evropa stoji bolje od Amerike, ali ne i od nekih delova Azije, dok je Afrika na začelju

 Internet brzina, optička vlakna Izvor: Pixabay

Tajvan je na samom svetskom vrhu kada je reč o brzini interneta. To pokazuju podaci za 2023. godinu koje je objavio Cable.co.uk.

Prosečna brzina preuzimanja (download podataka) u Tajvanu je 153,51 Mbps, što je tek nešto malo ispred drugoplasirane Francuske sa 152,45 Mbps.

Tajvan je na vrhu ove liste bio i prošle godine, podseća Statista ističući brz napredak koji je Tajvan postigao. Tada je ta zemlja imala daleko sporiju prosečnu brzinu od 135,88 Mbps.

 Zemlje sa najbržim internetom 2022 – 2023
Zemlje sa najbržom internet vezom pri preuzimanju podataka u 2022. i 2023. godini
Izvor: Statista

Japan je 2022. godine bio na drugom mestu. I pored toga što je ta zemlja takođe zabeležila rast prosečne brzine interneta, on je daleko niži i iznosi samo 2,37 Mbps.

A kada se uračunaju sve izmerene lokacije, malo ostrvo Džersi, u kanalu La Manš, u proseku ima najbrži širokopojasni internet, sa neverovatnih 264,52 Mbps.

Analiza brzine interneta u 220 zemalja i teritorija širom sveta otkrila je kako se brzina preuzimanja razvijala u poslednjih nekoliko godina.

 Prosečna brzina interneta pri dounloadovanju podataka
Prosečna brzina interneta pri dounloadovanju podataka (u Mbps) _ Foto Statista
Izvor: Statista

Od 2020. do 2023. globalna srednja brzina internet preuzimanja gotovo se udvostručila – sa 24,8 Mbps u 2020. na 46,8 u poslednjoj analizi.

Još uvek, međutim, postoje velike razlike između različith regija sveta. U 2023. godini Zapadna Evropa ima najveću prosečnu brzinu – od 118,7 Mbps, što je prilično ispred drugoplasirane Severne Amerike sa 94 Mbps.

Na drugom kraju tabele su Severna Afrika i Podsaharska Afrika koje imaju najsporije prosečne brzine sa 9,8 odnosno 12,1 Mbps.

BONUS VIDEO:

Runet
Izvor: YouTube/Seytonic

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Koli

A ##### ## nudi net sa 4 giga brzine,koja prevara sunce ti poljubim...ili svet nije cuo za ovu nasu brzinu,sta ces zaostali jadni,hahahah

Đole

Znači u BIH ista brzina neta kao u Africi 10mb/s. A plaćamo za 30 mb/s. Lepo bogami.

Lala

@Đole Isto ti je i u srbiji,placas 1 giga,a brzina 10 mbs,u toj prevari prednjaci ####,ovi ostali bar ne lazu kad potpisujes ugovor kazu:brzina 20 mbs,jer srbija nema brži,pisteno