Najnovije ažuriranje Windows-a "ubija" legendarnu aplikaciju, ali će pregaziti i još nekoliko njih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnovije ažuriranje Windows-a "ubija" legendarnu aplikaciju, ali će pregaziti i još nekoliko njih

Legendarni tekst procesor WordPad biće uklonjen posle 28 godina, najverovatnije zbog toga što Microsoft želi da korisnike u većoj meri usmeri na Word i Notepad

 windows-AigsWJmvoEo-unsplash.jpg Izvor: Unsplash

Operativni sistem Windows 11 uskoro dobija novu nadogradnju u kojoj više nema WordPad tekst procesora, koji je posle više od četvrt veka "ostao bez posla".

Ažuriranje 24H2, u verziji 26040, označava definitivni kraj ove aplikacije, koja je sastavni deo Microsoft-ovog operativnog sistema još od Windows-a 98.

Na pitanje zašto se Microsoft odlučio da, posle 28 godina, ukloni legendarni tekst procesor, predstavljen 1995. godine, odgovor te kompanije bi mogao da se potraži u želji da korisnike preciznije usmeri na Microsoft Word i Windows Notepad tekst procesore.

Microsoft korisnicima sada preporučuje da ubuduće koriste Word za "bogate" tekstualne dokumente (engl. Rich text format – RTF), kao što su ".doc" i ".rtf", dok je dokumetnima sa ekstenzijom ".txt" namenjen manji Notepad.

WordPad, međutim, nije jedina aplikacija koja doživljava ovakvu sudbinu. Novo ažuriranje, koje je pre pet dana objavljeno na Microsoft-ovom Canary Channel-u namenjenom testerima softvera, trebalo bi da okonča softverski život još nekoliko aplikacija kao što su: Cortana, Mail, Calendar, Maps, People i Movies & TV.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:23
Windows Copilot
Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA