Korisnici će uskoro moći da razdvoje Facebook i Instragram naloge i prekinu deljenje podataka između Google aplikacija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korisnici će uskoro moći da razdvoje Facebook i Instragram naloge i prekinu deljenje podataka između Google aplikacija

Odluka kompanije Meta da korisnicima u EU omogući potpuno razdvajanje svojih aplikacija, kao u odluka Google-a da omogući obustavljanje deljenje podataka između svojih aplikacija posledica je uvođenja Zakona o digitalnim tržištima koji stupa na snagu u martu

 Društvene mreže, Instagram, Facebook, Twitter Izvor: Unsplash

Korisnici internet platformi kompanije Meta uskoro će moći potpuno da razdvoje svoje Facebook i Instagram naloge, odnosno da prekinu vezu između različitih aplikacija te kompanije.

Oni će i dalje moći da koriste različite društvene mreže i njihove aplikacije, s tim što one neće više međusobno deliti informacije o korisniku, saopštila je američka kompanija.

Ova odluka se, za sada, odnosi na korisnike iz država članica Evropske unije i u vezi je sa novim propisima koji uskoro počinju da važe.

"Odluka je doneta u svetlu činjenice da u Evropskoj uniji u martu stupa na snagu novi Zakon o digitalnim tržištima (DMA). Korisnici u državama članicama EU će tokom narednih nedelja dobiti informacije o nastupajućim promenama", navodi se u saopštenju Mete koje prenosi The Verge.

Nova pravila u praksi znače da će korisnici koji su prethodno povezali Facebook i Instagram naloge sada moći da ih razdvoje, zatim da će moći da koriste Messenger kao potpuno samostalnu aplikaciju bez potrebe da poseduju Facebook nalog.

Takođe, isto važi i za usluge platformi Facebook Marketplace i Facebook Gaming, koje će moći da se koriste i kada korisnik nije povezan sa aktivnim Facebook nalogom.

Osim Mete, i Google je početkom ove godine najavio da će, u skladu da Zakonom o digitalnim tržištima, korisnicima dati mogućnost da obustave deljenje podataka između različitih aplikacija u okviru svog Google naloga, kao što su internet pregledač Google Chrome, video platforma YouTube ili aplikacija Google Maps.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:16
Google Mape preko celog ekrana
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA