Samsung je najavio da će Galaxy S24 biti "najpametniji telefoni ikada", a sada nam je objasnio i zašto | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung je najavio da će Galaxy S24 biti "najpametniji telefoni ikada", a sada nam je objasnio i zašto

Južnokorejska kompanija je razvila sopstveni model generativne veštačke inteligencije – Samsung Gauss, koji će se uskoro naći u njenim uređajima među kojima je i predstojeća Samsung Galaxy S24 serija

 Samsung logo _ Foto Unsplash.jpg Izvor: Unsplash

Samo nekoliko dana nakon što je Ilon Mask demonstrirao rad Grok-a, njegovog konkurenta ChatGPT-u, Samsung je učinio isto. Južnokorejska kompanija je prikazala sopstveni model generativne veštačke inteligencije – Samsung Gauss.

Model, koji je razvijen u istraživačkom odeljenju Samsung Research, čine tri alata: Samsung Gauss Language, Samsung Gauss Code i Samsung Gauss Image.

Samsung Gauss Language je veliki jezički model koji razume ljudski jezik i u stanju je da odgovara na pitanja na isti način na koji to radi ChatGPT. Osmišljen je da korisniku pomaže, npr. prilikom pisanja i uređivanju imejlova, obrade i sažimanja tekstualnih dokumenata ili prevoda sa stranih jezika.

Samsung planira da taj jezički model ugradi u svoje pametne telefone, prenosne računare i tablete. Južnokorejska kompanija, međutim, nije saopštio da li on podržava i engleski i korejski kao jezike interakcije.

Samsung Gauss Code radi "u saradnji" sa pomoćnikom nazvanim code.i i usko je fokusiran na razvojni računarski kod. Namenjen je za pomoć programerima, kojima treba da ubrza pisanje koda. Iz Samsunga navode da će taj AI model podržavati "opis koda i kreiranje test primeraka putem interaktivnog interfejsa", prenosi TechCrunch.

Kao što mu to i samo ime sugeriše, Samsung Gauss Image će biti zadužen za generisanje i obradu fotografija. Tako će, na primer, moći da se koristi za konverziju fotografija niske rezolucije u slike visoke rezolucije. Taj alat trenutno interno koriste samo Samsungovi zaposleni, ali bi on "u bliskoj budućnosti" trebalo da postane dostupan širem broju korisnika.

Južnokorejski tehnološki gigant namerava da svojim modelom generativne veštačke inteligencije opremi sledeću generaciju svojih flagship telefona Samsung Galaxy S24 serije, za koje je krajem oktobra najvio da će biti "najpametniji AI telefoni ikada". S24 stiže početkom 2024. godine.

A zajedno sa dolaskom Samsung Gauss-a, južnokorejska kompanija je formirala AI Red tim, zadužen za pitanja bezbednosti i privatnosti, od prikupljanja podataka do razvoja veštačke inteligencije. Ideja iza njegovog osnivanja je da upotreba veštačke bude zasnovana na načelima etičke inteligencije.

BONUS VIDEO:

Samsung ismeva iPhone
Izvor: Samsung US

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

63

Telefoni postaju sve pametniji, a korisnici sve više taglupljeni. Pre učenik osnovne škole bez problema je uspevao da iz glave pomnoži, dva dvocifrena broja. Danas i studenti imaju problem da daju tačno rešenje, kada im se traži da pomnože najčešće 7*9 .