Ilon Mask šalje satelitski internet u Gazu, Izrael oštro osuđuje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilon Mask šalje satelitski internet u Gazu, Izrael oštro osuđuje

Izraelska vlada tvrdi da će upotrebiti sva raspoloživa sredstva da Starlink terminali ne budu aktivirani u pojasu Gaze.

 Ilon Mask satelitski internet Izvor: YouTube / TED, RossHelen / Shutterstock.com

Ilon Mask je najavio da će međunarodno priznate humanitarne organizacije u pojasu Gaze dobiti Starlink satelitski internet, što je naišlo na oštre osude iz Izraela, u koje se uključio i izraelski ministar komunikacija Kari Šlomo, koji tvrdi da će ga Hamas koristiti za terorističke aktivnosti.

"Izrael će upotrebiti sva raspoloživa sredstva koja ima na raspolaganju da se bori protiv toga. Hamas će ga koristiti za terorističke aktivnosti, nema sumnje u to. Mi to znamo, a to zna i Mask. Hamas je ISIS. Možda bi Mask bio voljan da to uslovi oslobađanjem naših otetih beba, sinova, ćerki", rekao je Šlomo na društvenoj mreži X.

 Starlink terminal Izvor: Hadrian / Shutterstock.com

Nakon reakcije izraelske vlade, Mask je odgovorio da njegova kompanija SpaceX "nije naivna". "Nakon moje objave, nijedan Starlink terminal nije pokušao da se konektuje iz Gaze. Ako pokuša, preduzećemo krajnje napore da osiguramo da se koristi isključivo iz humanitarnih razloga. Štaviše, preduzećemo bezbednosnu proveru zajedno sa vladama SAD i Izraela pre nego što uključimo ijedan terminal".

Nakon što je Izrael blokirao telefonske i internet veze u pojasu Gaze, stanovnici ovog područja su dva dana živeli u komunikacionom mraku. Kako piše Washington Post, razlog zašto je prekinuta blokada je isključivo pritisak koji su SAD izvršile na svog saveznika.

Debata o korišćenju Starlink terminala u oblastima obuhvaćenim ratom još jednom pokazuje stratešku važnost ove nove tehnologija. Starlink se u Ukrajini koristi od početka rata, a Rusija i dalje nije pronašla način da onemogući njegovo korišćenje.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:19
NIKOLA JOVIĆ O RATU IZRAELA I PALESTINE: ŠTO DUŽE TRAJE SITUACIJA U GAZI, HEZBOLAH ĆE SE VIŠE UKLJUČIVATI U RAT
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

A oni inače imaju kompijutere,pametne telefone i samo im je još njihov internet tamo falio. Bolje da im je poslao kiflu hleba i flašu vode bilo bi im korisnije

Miki

Naravno da osudjuje jer treba da njegov Jewish media (CNN, CNBC, Washington Post i svi drugi u vlasnistvu Blackrock & Vanguard) laze 24/7, da prikriva nevidjen genocid nad Palestinskim civilima.

Darko

@Miki Kakav genocid? To mora da te je drug Josip naučio.