Google nas tera da zaboravimo lozinke: Stiže "pristupni ključ" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google nas tera da zaboravimo lozinke: Stiže "pristupni ključ"

Passkey je zasnovan na naprednoj kriptografiji, pa je takvu zaštitu teže "probiti" nego obične lozinke, a Google tvrdi da je ta zaštita otporna i na phishing napade

 Google, pametni telefon Izvor: Unsplash

Za prijavljivanje da brojne onlajn servise koji svakodnevno koristimo uskoro nam lozinke više neće biti potrebne. Umesto da ih pamtimo, u imejl nalog, društvene mreže ili svoje bankovne naloge uskoro ćemo se, sudeći prema Google-u, logovati koristeći – "ključ".

Passkey (pristupni ključ) je, prema rečima njegovih tvoraca, "brz i bezbedan pristup logovanju u korisničke naloge bez lozinke, koji koristi autentifikaciju ugrađenu u uređaje, putem unošenja pina, skeniranja lica ili otiska prsta".

Korisnici Google naloga uskoro će početi da dobijaju obaveštenje da kreiraju svoj "ključ" sledeći put kada se uloguju na svoj Google nalog.

Bitno je istaći da korisnik Google naloga mora da kreira Google Account Passkey za svaki uređaj na kome koristi nalog: pametni telefon, tablet, laptop i desktop računar.

Nalog na koju se korisnik prijavljuje poslaće obaveštenje na njegov telefon, nakon čega je potrebno da samo da on otključa telefon i prijava na nalog će bezbedno biti obavljena.

Prilikom prijavljivanja na desktop računaru, biće potrebno potvrditi pristupni PIN ili se biometrijski na njega prijaviti putem čitača ili kamere.

Korisnici koji su ovakav način prijave na Google naloge već aktivirali, neće videti nikakvu promenu, osim toga što će im on postati primarna metoda provere identiteta.

Upotreba pristupnih ključeva otklanja potrebu za korišćenjem Googleove verifikacijom u dva koraka (2-Step Verification – 2SV).

Passkey je zasnovan na naprednoj kriptografiji, pa je takvu zaštitu dosta teže probiti nego obične lozinke, a Google tvrdi da je ova zaštita otporna i na phishing napade. Prednost je i to što se njenom primenom proces prijavljivanja na naloge pojednostavljuje, pošto korisnici više neće morati da pamte svoje lozinke.

BONUS VIDEO:

Google, Chromebook Plus, laptopovi
Izvor: YouTube / Chromebook

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stefan

Jedino sto goole moze da ima sta sam posecivao kad i sifre od foruma. Za ostale sajtove nema sansi da im treba dati sifru. Imaju oni pristup svim memorisanim lozinkama i jos bi. Ovo je zloupotreba. Treba ici na totalno druge email provajdere i to manje a google ostaviti uskracen za jos podataka.