Veštačka inteligencija će nam omogućiti da razgovaramo sa životinjama!? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija će nam omogućiti da razgovaramo sa životinjama!?

Nakon veštačke inteligencije koja čita misli, stiže nova primena - komunikacija sa životinjama!?

 Naučnici žele da razgovaraju sa životinjama pomoću veštačke inteligencije Izvor: Unsplash

Da li biste želeli da znate šta vaš ljubimac želi? Da li biste želeli da životinje i vas razumeju? Iako zvuči kao naučna fantastika, ovo bi jednog dana mogla da postane stvarnost zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

Ne, nije u pitanju radnja filma sa Edijem Marfijem u glavnoj ulozi - mada zvuči kao odlična priča za nastavak - u pitanju su tvrdnje Earth Species Project (ESP) neprofitne organizacije koja ima za cilj da koristi veštačku inteligenciju kako bi dekodirala životinjsku komunikaciju.

Ideja se zasniva na velikim jezičkim modelima koji bi, nakon što budu tečno shvatali ljudski govor, mogli biti primenjeni na razumevanje i dešifrovanje komunikacije među životinjama. Na ovaj način, veštačka inteligencija bi, nakon čitanja ljudskih misli, mogla da bude spona između direktne komunikacije ljudi i životinja, a ESP kaže da se nada da će razgovor sa životinjama transformisati naš odnos sa ostatkom prirode.

 Šimpanza Izvor: Unsplash

Ne sumnjamo da bi se to i desilo ukoliko uspemo da uspostavimo kontakt, ali u ovom momentu ne deluje da će takva mogućnost biti dostupna ubrzo. Iako je veštačka inteligencija tehnologija koja obećava, još uvek je prati mnogo problema koje je potrebno rešiti, ali, naravno, čak i da razumevanje ljudske komunikacije bude dovedeno do savršenstva, ostaje da se vidi da li je životinjsku uopšte moguće prevesti u nešto razumljivo.

Naravno, oponašati životinjsku komunikaciju nije isto što i razumeti je, pa je ispred budućih istraživača dalek put kako bi uspešno primenili veštačku inteligenciju u ove svrhe. Svakako je u pitanju interesantna ideja koja bi jednog dana mogla da dovede do različitih otkrića i naučnih proboja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zvezdaeliminator

pa ja jos samo sa svojim kerom i razgovaram, zato sto mi on ne odgovara i ne svadja se, aj pa mi i to sj....

ha ha ha

Sve je jos na nivou ideje...

beogradska seljačina

I bez nje odavno smo mi u majmunariumu i džukelariumu istovremeno.