Veštačka inteligencija stiže na Gmail i Google Docs | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija stiže na Gmail i Google Docs

U želji da se takmiči sa Microsoft-om koji je u svojim servisima implementirao ChatGPT, Google sada donosi sličnu funkcionalnost.

 Google najavio veštačku inteligenciju u Gmail i Docs kao ChatGPT Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Malo je reći da je veštačka inteligencija kompanije OpenAI, ChatGPT, uzdrmala svet. Sposobnost ovog čet-bota je isprobalo više od 100 miliona ljudi, a koliko može biti koristan su prepoznale i najveće tehnološke kompanije, kao što je Microsoft, koje su ga implementirale u svoje servise.

Međutim, iako Google raspolaže najvećom količinom podataka na svetu, i iako je zbog veštačke inteligencije na kojoj radi jedan inženjer izašao u javnost, tvrdeći da je svesna, stiče se utisak da je kompaniju itekako iznenadila popularnost i napredak tehnologija koja pokreće ChatGPT, ali i njena primena u Microsoft servisima. Kako ne bi zaostao, Google je sada najavio da donosi generisanje teksta pomoću veštačke inteligencije na Gmail i Google Docs.

Kada je Google Docs u pitanju, Google tvrdi da će uvođenje veštačke inteligencije omogućiti pravljenje nacrta željenog teksta, prikazujući primer u kojem Docs kreira nacrt opisa posla na osnovu vrlo kratkog upita - slično ChatGPT čet-botu, samo unutar aplikacije za obradu teksta.

 Docs veštačka inteligencija Izvor: Google

Google takođe tvrdi da će buduće iteracije Docs aplikacije uključivati mogućnost "razmene ideja, traženja grešaka, pisanje i izmene" uz pomoć veštačke inteligencije.

Osim Docs-a, Google je takođe predstavio AI funkcije unutar Gmail-a. Nadograđujući se na već dostupne Smart Reply i Smart Compose funkcije, Gmail će moći da kratke mejlove proširi, kao da i promeni izražavanje u formalniji ton. Veštačka inteligencija će takođe moći da skraćuje dugačke pasuse, izvlači teze, kao i da napiše nacrt mejla na osnovu kratkog uputstva.

 Gmail veštačka inteligencija Izvor: Google

AI alatke će od ovog meseca biti dostupne određenim korisnicima, nakon čega će njihova dostupno biti proširena i na ostatak korisničke baze. Jedna od glavnih poruka koju je Google tokom najave poslao jeste da "AI nije zamena za domišljatost, kreativnost i pamet pravih ljudi".

U videu ispod možete videti kako će izgledati upotreba veštačke inteligencije u Google servisima:

Google veštačka inteligencija
Izvor: Google Workspace

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kalifornija

Postajemo suvišni, prst na čelo zbog budućnosti naše dece!

Darko

@Kalifornija Koga briga za vašu decu? Ionako nema nikakve koristi od njih. Od roditelja gubitnika, ni deca neće biti bolja.

Maestro

CHatGPT je toliko moćan da može da zamijeni većinu zanimanja na ovom svijetu. Može da napiše novinski članak kada mu se daju činjenice, može da napiše knjigu na zadatu temu. Može da piše pjesme, da glumi psihologa, astrologa... Kada se to ukombinuje sa manipulacijom glasa, i deep fake tehnologijom, biće moguće u potpunosti oponašati ili preuzeti nečiji identitet. Na drugoj strani, ova tehnologija može izuzetno da ubrza poslove. Tako da ćemo se onda posvetiti igri i istraživanju