Cukerberg skinuo puk Azov sa crne liste, mogu nazad na Facebook i Instagram | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cukerberg skinuo puk Azov sa crne liste, mogu nazad na Facebook i Instagram

Kompanija Meta je promenila svoju odluku i dozvolila puku Azov da slobodno koristi njene platforme.

 Meta skinula puk Azov sa crne liste opasnih organizacija Izvor: YouTube / New York Times Events / АЗОВ

Meta, matična kompanija u čijem vlasništvu se nalaze Facebook i Instagram, uklonila je puk Azov sa "crne liste", odnosno spiska opasnih organizacija. Kako tvrdi Kyiv Independant, ovaj potez se ne odnosi samo na Azov, već i na sve njegove članove, što znači da će im ubuduće biti dozvoljeno da koriste društvene mreže u vlasništvu Marka Cukerberga bez bojazni da će njihov sadržaj automatski biti obeležen i uklonjen.

Dodatno, svim korisnicima Facebook i Instagram platformi je sada dozvoljeno da otvoreno podržavaju puk Azov, sve dok se pridržavaju osnovnih pravila korišćenja.

"Rat u Ukrajini je promenio okolnosti u mnogim oblastima, zbog čega je postalo jasno da puk Azov ne ispunjava naše stroge kriterije za obeležavanje neke organizacije opasnom", rekao je portparol kompanije Meta za ukrajinski portal.

Meta je u razgovoru za Washington Post pojasnila zašto je došlo do promene politike, objasnivši da je počela da gleda na puk Azov kao na zaseban entitet u odnosu na druge grupe povezane sa neonacističkim pokretom Azov.

Konkretno, kompanija je ukazala na Partiju nacionalnog korpusa i njenog osnivača Andrija Bileckog, napominjujući da su ona i njeni članovi i dalje na listi opasnih organizacija. "Govor i simboli mržnje, pozivi na nasilje i svaki drugi vid sadržaja koji krši našu politiku i dalje su zabranjeni, a mi ćemo ukloniti ovakav sadržaj ukoliko ga pronađemo", kažu iz kompanije.

Ovo nije prvi put da Meta i Cukerberg donose sporne odluke u vezi sa ratom u Ukrajini. Podsetimo, prošle godine je kompanija dozvolila korisnicima iz Ukrajine i određenih drugih zemalja da otvoreno pozivaju na nasilje protiv ruskih vojnika.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 11

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Od vece bi koristi Mark bio da i sam ode u Ukrajinu u prve redove. Ljiga!

Cuki

Bez ograničenja za SS divizije, bratski nema šta!

Srbin

Mora zemara Zelenski da se pomogne . Baš me zanima ko to drži ameriku hihihi