MIUI 14: Kako je Xiaomi zamislio Android 13? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIUI 14: Kako je Xiaomi zamislio Android 13?

Autor Ilija Baošić

Detaljan pregled funkcija koje donosi MIUI 14, najnoviji korisnički intefejs kompanije Xiaomi, zasnovan na Android 13 operativnom sistemu.

 MIUI 14 premijera nove funkcije i promene Android 13 Izvor: Weibo / MIUI

Nakon dugog čekanja, Xiaomi je na premijeri Xiaomi 13 serije telefona konačno predstavio svoj najnoviji korisnički interfejs - MIUI 14. Ovaj korisnički interfejs se zasniva na Android 13 operativnom sistemu i dolazi sa puno vizuelnih promena, nekoliko novih funkcija i poboljšanim povezivanjem uređaja. Kineska kompanija kaže da MIUI 14 ima lakši firmver u odnosu na MIUI 13 i dolazi sa unapređenom arhitekturom sistema za bolje performanse i efikasnost.

Dizajn

Najnoviji MIUI dolazi sa značajnim vizuelnim promenama. Kompanija je izmenila izgled ikonica, ali i samog korisničkog interfejsa. Iako su ikonice velike, njihova veličina se može podesiti, a osim toga, tu su novi vidžeti i folderi početnog ekrana koji neodoljivo podsećaju na iOS, što korisnicima daje više opcija za prilagođavanje.

Dodatno, tu su i vidžeti u obliku ljubimaca i biljaka. Ovo je vrlo slično Pixel Pals aplikaciji za Apple uređaje, pa nakon što dodaju ovaj vidžet, korisnici će moći da se igraju sa virtuelnim ljubimcem ili biljkom na svom početnom ekranu.

Performanse

Xiaomi je proveo dosta vremena pričajući o performansama MIUI 14 korisničkog interfejsa. Proizvođač je dosta energije utrošio na to da softver bude lagan, a za to je zadužen Photon engine. Iako po imenu zvuči kao nešto što bi trebalo da ima veze sa kamerom, ovaj engine radi na nivou Android kernel-a i omogućava developerima treće strane da njihove aplikacije radi bolje i efikasnije. Xiaomi tvrdi da su performanse sistema poboljšane za 60%.

Da kopiranje kompanije Apple ne bude samo vizuelno, otisak sistemskih aplikacija je sada smanjen, pa Xiaomi tvrdi da je samo osam aplikacija obavezno na njihovim uređajima, odnosno da se sve ostale mogu obrisati.

Nove funkcije

Najveća promena MIUI 14 sistema je njegova mala veličina. Ukupna veličina novog firmvera je samo 13,09 GB, što je znatno manje u odnosu na prethodne verzije MIUI korisničkog interfejsa. Tu su i nove opcije čišćenja koje će kompresovati aplikacije koje se slabo koriste, kao i automatski uklanjati jednu kopiju fajlova ukoliko se pronađu duplikati.

Softver takođe donosi nove opcija za upravljanje obaveštenjima. Korisnici će moći da jednim prevlačenjem uklone notifikacije koje su ranije zahtevale da se na njih klikne, a Xiaomi je iskoristio novu mogućnost Android 13 operativnog sistema, pa će svaka nova aplikacija sada morati da pita da li sme da šalje notifikacije, što ranije nije bio slučaj.

Xiaomi tvrdi i da je radio na poboljšanju privatnosti, pa korisnički podaci više neće biti skladišteni u "oblaku", već će se sada sve dešavati lokalno, na samom uređaju.

Nekoliko novih AI funkcija je upakovano u MIUI 14, a najzanimljivija je svakako prepoznavanje teksta. Korisnici sada mogu da dodirnu i zadrže prst na tekstu fotografija u galeriji, nakon čega će ga softver automatski prepoznati, a korisnicima će biti ponuđene opcije da ga kopiraju, podele ili prevedu, baš kao na iOS uređajima.

MIUI ekosistem

MIUI 14 će omogućiti korisnicima da se bez otpora povežu sa drugim proizvodima Xiaomi ekosistema. Kompanija kaže da je kroz dva glavna centra za interkonekciju podržano preko milijardu uređaja. Kineski tehnološki gigant je ažurirao intefejs uparivanja, ali ostaje da se vidi da li će ove stići i na globalno tržište.

Xiaomi takođe kaže da je poboljšao brzinu uparivanja sa uređajima iz svog ekosistema, a kako navode - slušalice će se sada povezivati 50% brže, televizori 12% brže, a brzina striminga slike telefona je poboljšana za 77%.

Porodični servisi

Najnovija MIUI verzija bi trebalo da bude još pogodnija za porodicu. Dolazi sa raznim porodičnim funkcijama koje korisnicima omogućavaju kreiranje grupa sa do osam članova i dodeljivanja različitih ulogama sa različitim dozvolama. Korisnici će moći da dele albume sa svojim porodičnim grupama, a svi članovi grupe će moći da vide i otpreme nove fajlove.

Među novim porodičnim funkcijama se takođe našlo i deljenje zdravstvenih podataka kao što su puls, kiseonik u krvi i statistika sna. Pored toga, postoje različite opcije roditeljske kontrole koje će omogućiti korisnicima da ograniče vreme ispred ekrana, ograniče upotrebu aplikacija, podese siguran prostor i još mnogo toga.

Ovde pročitajte na koje telefone stiže MIUI 14

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mitr

Bolje da poprave ovo što mi se Poco F3 restartuje dok se puni

Nikola

@Mitr Moj se nikada nije sam resetovao za više od godinu dana koliko ga imam. Najbolji telefon koji sam ikada kupio. Naročito u odnosu na cenu.

Iv@n

@Mitr Nije samo Poco. To datira još od redmi note 9 pro, zna da zabode i restartuje se na punjaču.