Serija The Lord of the Rings: The Rings of Power podelila kritičare i publiku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Serija The Lord of the Rings: The Rings of Power podelila kritičare i publiku

Autor Ilija Baošić

Premijera serije The Rings of Power je izazvala pravi raskol između kritičara i publike.

 LOTR serija The Rings of Power podeljena mišljenja kritičara i publike Izvor: YouTube / Amazon Prime Video

SerijaThe Lord of the Rings: The Rings of Power je debitovala 2. septembra na Amazon Prime streaming servisu, a korisnici su imali priliku da pogledaju prve dve epizode. Budžet serije je bio 465 miliona dolara, što je ovo ostvarenje stavilo u sam vrh i učinilo je najskupljom serijom u istoriji, jer je u proseku za snimanje jedne epizode bilo potrebno 58 miliona dolara. Poređenja radi, za potrebe snimanja poslednje sezone Stranger Things, prosečan budžet po epizodi je bio 30 miliona dolara, dok je za Marvel-ove serije Loki, The Falcon, The Winter Soldier, WandaVision i Hawkeye, budžet po epizodi iznosio 25 miliona dolara.

Ipak, iako je ogroman novac uložen u ostvarenje smešteno u Drugo doba Tolkinovog univerzuma, postoji ogromna razlika u mišljenju između kritičara i publike, pa i između same publike.

Amazon je zbog bombardovanja lošim ocenama zaključao ocenjivanje serije na tri dana. Na sajtu RottenTomatoes, Rings of Power je do sada ostvario ocenu 84% među kritičarima, a 39% među publikom. Slično, na sajtu Metacritic, serija je ostvarila ocenu 71/100 među kritičarima, a 1.9/10 među publikom. Ipak, IMDB je pokazao sav raskol koji postoji među samom publikom - najskuplja serija na svetu je za kratko vreme skupila 90.000 mišljenja i trenutno ima prosečnu ocenu 6.8, gde je većina korisnika seriju ocenila ili ocenom 1 ili ocenom 10.

"Dobra vest je da je u prve dve epizode Rings of Power ne samo dobar, već neverovatan. Iako serija uzima svoje vreme da na upozna sa svetom i grupama koje ćemo pratiti, ne deluje kao da odugovlači. Radnja je propulzivna, što nije nužno termin koji bi se obično upotrebio da opiše Tolkina", rekao je o seriji Met Šimkovic, jedan od kritičara koji je pozitivno ocenio.

Kada je publika u pitanju, iako je većina složna da nova serija izgleda fantastično, primetili smo po komentarima da im najviše smeta "guranje političke agende" i "neubedljivi likovi". "Voleo bih da mogu ovo da ocenim niže, ali čovečanstvo nije otkrilo dovoljno niske brojeve koji bi tačno predstavili koliko je ova serija loša. Za koga je uopšte snimana? LOTR fanove? Izgleda da se nikom od njih ona ne dopada. Za ljubitelje fantazije? Na raspolaganju su im mnogo bolje alternative. Ova serija je samo za ljude uključene u produkciju - nije im služila da naprave dobru seriju, već da ostave svoje otiske na njoj", rekao je korisnik Dunch koji je seriju ocenio nulom.

I mi smo gledali

Ni mi nismo propustili da pogledamo prve dve epizode nove serije, ali smatramo da je još rano da damo svoj sud. Nesumnjivo je da serija izgleda fantastično, a naišli smo na argumente sa oba kraja spektra sa kojima se slažemo.

Ipak, moramo istaći neke zamerke. Prvo, lako smo mogli da prepoznamo žene patuljke, što je u suprotnosti sa izvornim materijalom - žene patuljci treba da imaju brade, a odsustvo istih je veoma primetno u seriji. Vilenjaci baš i nisu prikazani onako kako smo mi to navikli, a upitan nam je i izbor glavnih glumaca.

Neka se niko ne ljuti, lepota je vrlo subjektivna stvar, ali o Galadrijeli (Galadriel) je rečeno da je jedna od najlepših žena u Srednjoj zemlji. Nema sumnje da je Morfid Klark veoma lepa, ali ne bi se složili da verno predstavlja svog lika. Takođe, veoma subjektivno, nije nam svideo Robert Aramajo u ulozi Elronda. Ne zato što smo navikli na Huga Vivinga, već zato što nismo mogli da se otresemo utiska da gledamo Nila Patrika Herisa sa Aliexpress-a.

Da li ste pogledali novu seriju? Kako vam se čini?

The Lord of the Rings: The Rings of Power VIDEO
Izvor: Prime Video

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 12

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zarko

Super je za sada top.

Lolzi

Briga me ko glumi kako glumi i šta glumi ... Ako mi u prvoj / drugoj sezoni ne serviraju Saurona kako jaše Bakroga na Gondor i uništava ceo grad sam ... E onda je sra** !!!

Igor

Ja nemam problem sa bojom koze glumaca, uostalom zivimo u globalnom svetu, normalan je poksaj da sva publika sveta ima nekog svog heroja. Vise od svega mi smeta pokusaj menjanja price na gore, price koja je vec savrsena u mnogo cemu. Nema potreba povecavati uticaj odredjenih likova do maximuma jer na taj nacin gubimo druge, za ovu pricu mnogo vaznije i zanimljivije likove. A to je samo kap u moru gresaka. Jos jedna od vecih je pokusaj da se napravi papazjanija koju ce gledati svi..to je nemoguce. Itd itd..