Amerikanke masovno brišu aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa - privatni podaci u opasnosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanke masovno brišu aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa - privatni podaci u opasnosti

Autor Ilija Baošić

Poništavanje spornog zakona u SAD je dovelo do masovnog brisanja aplikacija za menstrualni kalendar

 Amerikanke masovno brišu aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa Izvor: Pexels

Dok se "Rou protiv Vejda" poništava, mnoge Amerikanke protestovale su protiv presude Vrhovnog suda SAD, zahtevajući svoje pravo na abortus. Zabrinutost da bi njihovi podaci iz aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa mogli biti dostupni organima za sprovođenje zakona, primorava mnoge da obrišu takve aplikacije sa svojih pametnih uređaja.

Veliki broj Amerikanki se oglasio putem društvene mreže Twitter i objavio da će izbrisati takve aplikacije. Stručnjaci kažu da su ovakvi postupci potpuno opravdani.

Možda će vas zanimati

Stručnjaci za privatnost su izrazili slične zabrinutosti - ne samo zbog aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa, već zbog svake aplikacije koja prikuplja osetljive informacije. "Potrebno je biti posebno oprezan sa takvim aplikacijama“, rekao je jedan stručnjak.

Kako izveštava Business Insider, deljenje podataka prikupljenih putem aplikacijama za praćenje menstrualnog ciklusa sa organima za sprovođenje zakona je malo verovatno, ali nije nemoguće.

Ipak, kako stručnjaci upozoravaju, "tužioci imaju određenu moć, a u slučaju da je osobi potreban abortus ili doživi pobačaj, treba biti veoma oprezan oko toga šta se čuva na pametnom telefonu". Dodatno upozoravaju da nisu samo aplikacije te koje mogu inkriminisati korisnike, već i istorija pretraživanja korisnika.

Sa druge strane pak navode da oni koji smatraju da su takve aplikacije zaista korisne, ne bi trebalo da se osećaju prinuđenim da ih sada brišu. Nekoliko developera aplikacija je reagovalo na brige korisnika, među kojima je Flo, koji je rekao da ne deli korisničke podatke ni sa jednom trećom stranom, ali da će uskoro dodati "Anonymous Mode", koji će "ukloniti lični identitet korisnika iz Flo naloga, kako niko ne bi mogao da prati korisnike".

Neke države su uvele takozvane "okidač" zakone, koji su praktično automatski stupili na snagu nakon što je Vrhovni sud doneo odluku. Od petka uveče, najmanje sedam država je zabranilo proceduru - Alabama, Arkanzas, Kentaki, Luizijana, Misuri, Oklahoma i Južna Dakota. Očekuje se da će se ukupno 26 država uskoro povinovati, čime će abortus biti nezakonit u većini juga i srednjeg zapada SAD.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA