MICROSOFT BOCNUO CHROME: "Uštedeli smo 273,7 petabajta svojim korisnicima" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MICROSOFT BOCNUO CHROME: "Uštedeli smo 273,7 petabajta svojim korisnicima"

Funkcija koju poseduje Edge pregledač štedi resurse korisnicima

 Microsoft Edge Sleeping Tabs funkcija uštedela 273,7 petabajta RAM Izvor: Microsoft

Nije ništa novo da Microsoft hvali "svoga konja", ali najnovija statistika kompanije iz Redmonda, koja se tiče internet pregledača, je vrlo interesantna. Sleeping Tabs funkcija, koju poseduje Edge, je svojim korisnicima uštedela 273,7 petabajta RAM-a u poslednjih 28 dana.

Ovaj podatak je objavljen na za zvaničnom Twitter nalogu Microsoft Edge razvojnog tima. Napominje se da je funkcija Sleeping Tabs korišćena na šest milijardi kartica na Windows uređajima u proteklih 28 dana, što je rezultiralo uštedom od 273,7 petabajta RAM-a, odnosno uštedom od 39,1 MB po kartici.

Možda će vas zanimati

Edge je Sleeping Tabs funkciju dobio u januaru prošle godine, a dizajnirana je za one korisnike koji vole da drže desetine kartica pregledača otvorenim u isto vreme (većina nas). Ovo može "pojesti" sistemske resurse kao što su RAM i CPU, ali Sleeping Tabs se zasniva na Chromium tehnologiji "zamrzavanja", kako bi stavio nekorišćene kartice u stanje "spavanja" nakon što im se nije pristupilo dva sata, pomažući da se oslobode memorija i CPU.

Iako 39 MB po kartici ne zvuči kao ogromna ušteda, ona može biti veoma značajna kada postoji niz otvorenih kartica na jeftinijim uređajima koji nemaju puno memorije. Manja potrošenja resursa takođe znači duže trajanje baterije.

Interesantno je da su testovi pokazali da je Sleeping Tabs efektivnija metoda od ekvivalentne funkcije na Chrome pregledaču. Google nastavlja da se oglušuje o žalbe korisnika da njihov pregledač crpi previše resursa.

Sleeping Tabs funkcija je podrazumevano omogućena u Edge pregledaču, a vreme pre nego što kartica postane neaktivna se može promeniti u podešavanjima.

Edge je trenutno drugi najpopularniji pregledač na računarima, nakon što je prestigao Safari. Trenutno ima 10% udela tržišta, ali je i dalje daleko od Chrome pregledača koji drži 66%.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA