EMOTIKONI MENJAJU ADRESE SAJTOVA: Umesto www i .com sada možemo da koristimo samo ikonice | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EMOTIKONI MENJAJU ADRESE SAJTOVA: Umesto www i .com sada možemo da koristimo samo ikonice

Opera internet pregledač uvela je jedinstvenu opciju pretraživanja interneta korišćenjem emotikona umesto kucanja adrese.

 Opera pretraživanje emodžijima umesto web adrese Izvor: SmartLife / Opera

Ideja iza internet adresa potiče od kompanije Yat, sa kojom je kompanija koja stoji iza Opera pregledača potpisala partnerstvo, a koja prodaje URL adrese koje se sastoje od emotikona, isto kao što bilo koja druga kompanija prodaje domene. Yat vam omogućava da kucanjem emotikona u polje za adresu na koju hoćete da odete dođete do traženog sajta.

Emotikoni umesto adrese

Opera je nedavno objavila da je omogućila emodži web adrese, kako bi se "internet dobio novi nivo kreativnosti". Umesto kucanja www, ili .com u polju za pretragu, dovoljno je da ukucate nekoliko ikonica (smajlija, emotikona, emodžija) i doći ćete do sajta koji ste želeli.

Možda će vas zanimati

Ovi emotikoni se zovu Yat-ovi i njihovi vlasnici mogu da ih pretvore u tokene kao NFT na Ethereum blokčejnu i da prodaju ili poseduju kratku animaciju na OpenSea platformi. Kompanija kaže da Yat-ovi mogu da budu između jednog i pet karaktera dugački i da se prodaju po ceni od nekoliko do nekoliko stotina hiljada dolara.

Primera radi najskuplji Yat je adresa jedan emotikoni - zlatni ključ, koja je prodata sredinom prošle godine za 425.000 dolara.

Probajte sami

Yat adrese kupuju uglavnom muzičari kao što su Kesha, Steve Aoki i Lil Wayne, odnosno Questlove Supreme podkast (❓❤️).

Nakon više od 30 godina od kada je zaživeo World Wide Web nije bilo mnogo inovacija u ovoj sferi, što je jedan od razloga zbog kojih se Opera potrudila da napravi partnerstvo sa kompanijom Yat, izjavili su predstavnici kompanije Opera.

Opera ima punu podršku, ali radi i na drugim pregledačima

Opera je prvi pregledač koji pojednostavljuje posetu Yat stranica jednostavnim kucanjem Yat-ova u polje za adresu. Da napomenemo, Yat adrese funkcionišu i u drugim pregledačima, samo je potrebno da ukucate y.at prefiks pre emotikona, pa će neka od gore pomenutih adresa da izgleda ovako: https://y.at/❓❤️. Emotikoni na web stranama će sada moći da vode direktno na Yat stranice, tako da kada god naiđete na nekoliko emotikona na nekom sajtu, oni vas mogu odvesti direktno do neke Yat stranice (ukoliko ona postoji).

Možda će vas zanimati

Kompanija Yat veruje da na ovaj način može da omogući korisnicima da personalizuju svoj online identitet, i da poznate ličnosti dobiju veću popularnost. Koncept je zabavan sam po sebi i zaista može da bude interesantan, ali malo brine činjenica da se ove nove adrese prodaju za ekstremno velike sume novca.

 Opera emodži adresa
Opera emodži adresa
Izvor: SmartLife / Opera

Za sada najbolje na pametnim telefonima

Ne treba zaboraviti ni to da je proces kucanja novih emotikona nezgodan na PC-ju, kao i da je mnogo teže zapamtiti emotikon nego logičan naziv nekog sajta, posebno kada se radi o četiri ili pet Yat-ova. U suštini ove adrese su zamišljene za kucanje na telefonima, jer tu imate tastaturu sa emotikonima, koju nemate na računarima, što donekle ograničava njihovu upotrebu.

Možda će vas zanimati

Neke od ovih adresa vode do y.at URL-a sa emotikonima, dok neke prosto rade redirekciju do regularnih adresa, obesmišljavajući donekle celu poentu Yat-ova. Sa druge strane, ceo ovaj koncept je nov, pa ćemo tek da vidimo smerove u kojima će se delaj razvijati.

Web adrese od emotikona
Izvor: YouTube / Opera

Sa druge strane, šta se sve danas prodaje kao NFT, i po kojim cenama, Yat-ovi zaista ne deluju kao nešto ekstremno, pa nas ne bi mnogo čudilo da je ovo samo jedan novi balon koji će da pukne.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA