AMAZON OBJASNIO PROBLEM KOJI JE SRUŠIO INTERNET: Dan kada su stale najpopularnije igre | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMAZON OBJASNIO PROBLEM KOJI JE SRUŠIO INTERNET: Dan kada su stale najpopularnije igre

Autor Milan Živanović

Amazon Web Services je još 2019. godine objavio da preko 90% od svih gejmerskih kompanija širom sveta koristi njihove servise, pa zbog toga nije bilo lako da se utvrdi tačan broj igara na koje je problem uticao.

 Amazon.jpg Izvor: Smart Life/Unsplash

Amazon je dao objašnjenje za problem koji je 7. decembra na nekoliko sati „zaustavio internet“, a zbog poteškoća do kojih je došlo u okviru Web Services.

Amazon Web Services je najveća kompanija kada su u pitanju serveri i računarstvo u oblaku (cloud computing).

Možda će vas zanimati

Od aprila 2021. godine drži čak 32% cloud computing tržišta, čija je ukupna vrednost oko 42 milijarde dolara.

Logično je da mnogi drugi servisi zavise od ove kompanije, te da i sami prestaju s radom kada Amazon Web Services zakaže.

Tako su se pre nekoliko dana zaustavile neke od najpopularnijih video igara, poput League of Legends, League of Legends Wild Rift, PlayerUnknown's Battlegrounds, Valorant, Dead by Daylight, Clash of Clans i Destiny 2, platforme Uplay, Epic Games Store i Bethesda, ali i Amazon servisi, Alexa asistent, Disney+, platforme za dostavu hrane i proizvoda širom sveta, čak i Roomba usisivači.

Kada si video igre u pitanju, Amazon Web Services je još 2019. godine objavio da preko 90% od svih gejmerskih kompanija širom sveta koristi njihove servise, pa zbog toga nije bilo lako da se utvrdi tačan broj igara na koje je problem uticao.

Nakon što se sve stišalo, kompanija je problem analizirala i obećala više preciznih informacija ako ponovo dođe do sličnih komplikacija. Sve je počelo s automatskom funkcijom AWS Auto Scaling, koja prati aplikacije unutar mreže i vodi računa da rade po planu. Čim je počela neobično da se ponaša, problem je ugrozio mnoge klijente koji koriste AWS usluge.

Ispostavilo se da veliki broj vitalnih servisa zavisi od Amazon Web Services, a priroda problema je uticala i na alate koji su bili potrebni za njegovo rešavanje. Budući da su i unutrašnji alati bili pogođeni, bilo je teže da se dođe do izvora komplikacija. Funkcija koja je izazvala haos je i dalje isključena, i tako će ostati sve dok se ne pronađe rešenje. Amazon obećava da će se to dogoditi za dve nedelje, a dodaje se da do tada ne bi trebalo da bude dodatnih problema.

Amazon Web Services
Izvor: Smart Life/@NewsNation

U saopštenju je obećano i da će korisnicima ubuduće biti lakše da razumeju slične prekide, te da zaključe koji su servisi pogođeni – početkom 2022. godine stiže novi Amazon Web Services interfejs koji će pružiti bolji uvid u probleme, a popraviće se i sistemi za podršku, tako da će Amazon za manje vremena stupati u kontakt sa onima koji su pogođeni nekom situacijom.

Nova rešenja možda neće uticati na brzinu rešavanja budućih komplikacija, ali se očekuje da eliminišu misteriju i umanje strah kod korisnika koji su zaboravili kako izgleda život bez video igara i velikih servisa, bez interneta uopšte.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA