Kako se deaktivira ili briše Instagram nalog | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se deaktivira ili briše Instagram nalog

Autor Igor Žeželj

Veoma lako deaktivirajte ili obrišite Instagram nalog, u svega par koraka, ali ne zaboravite i na lične podatke!

 Kako se deaktivira ili briše Instagram nalog Izvor: Unsplash

Nesumnjivo je da Instagram može biti vrlo koristan za deljenje uspomena i komunikaciju sa dragim osoba. Međutim, mnogi tvrde da je ova društvena mreža najobičnije gubljenje vremena, skrolovanje bez cilja i mesto na kojem mnogi pokušavaju da se predstave u svetlu koje se kosi sa realnošću, te sve češće nailazimo na ljude koji žele da deaktiviraju ili obrišu svoj Instagram nalog.

Ukoliko ste i vi jedan od korisnika koji želi da napusti ili da se odmori od ove platforme, verovatno ste primetili da je platforma malo zakomplikovala ceo proces, a baš za vas smo spremili tekst o tome ćete možete da se trajno ili privremeno udaljite sa Instagram-a.

Kako deaktivirati Instagram nalog

Ako želite privremeno da ugasite svoj profil, Instagram ističe da će isti privremeno sakriti, baš kao i vaše fotografije, komentare i sviđanja sve dok ponovo ne aktivirate nalog tako što ćete se opet prijaviti.

Svoj nalog možete da onemogućite samo na računaru ili na internet pregledaču vašeg pametnog telefona. Postupak je isti bez obzira za šta ste se odlučili.

  • Prijavite se na vaš Instagram nalog preko internet pregledača
  • Kliknite na svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu, pa potom kliknite na Profile, a zatim i na Edit Profile
  • Na samom dnu ekrana će se pojaviti opcija Temporarily disable your account
  • Instagram će tražiti da mu obrazložite zašto gasite nalog, u meniju Why are you disabling your account izaberite vaš odgovor, posle čega ćete morati da unesete svoju lozinku i
  • Kada sve to budete uradili, primetićete da se ponovo "upalila" opcija Temporarily disable your account, a sa njom ćete privremeno ugasiti vaš nalog.

Kako obrisati Instagram nalog

Jednom kada izbrišete nalog, trajno će se ukloniti profil, fotografije, video zapisi, komentari, sviđanja i pratioci. Nakon brisanja naloga uvek možete da se registrujete ponovo sa istim korisničkim imenom ili da ga dodate drugom nalogu (ukoliko ga imate), pre nego što ga uzme neki drugi korisnik.

Instagram je pravi primer termina Dark Patterna kao što pretpostavljate, ne možete da izbrišete nalog sa aplikacije za telefon, već ćete opet morati da koristite internet pregledač.

Najbrži način je da posetite njihovu zvaničnu stranicu za brisanje naloga, pa potom pratite sledeće korake.

  • Ukoliko niste prijavljeni, zatražiće vam da to uradite
  • Izaberite opciju iz padajućeg menija Why do you want to delete, to jest obrazložite zašto brišete nalog
  • Potrebno je da ponovo unesete lozinku i
  • Klinite na Delete (pa vaše korisničko ime).

Instagram neće odmah obrisati vaš nalog, mi kada smo zatražili zahtev za brisanje rekli su nam da će tek za mesec dana isti biti potpuno izbrisan. U međuvremenu vaši podaci, profil, fotografije, itd neće biti vidljivi drugim ljudima.

Sačuvajte podatke pre nego što izbrišete Instagram

Kao što je to slučaj sa prethodne dve opcije, moraćete preko internet pregledača da obavite ceo ovaj postupak. Jednom kada se prijavite na vaš Instagram nalog, kliknite na Privacy and Security i izaberite opciju Request Download (zatražite preuzimanje) koja se nalazi ispod Data Download (Preuzimanje podataka).

Korisnik će morati da preda adresu svog mejla pošto će Instagram na njemu poslati podatke, jednom kada je unesete kliknite Request Download. Ta aplikacija ističe da je potrebno 48 sati da vam pošalju sve podatke. Nećete dobiti opciju da birate šta ćete da sačuvate, već ćete dobiti celu vašu istoriju. Instagram će vam najverovatnije poslati te podatke u JSON (JavaScript Object Notation) formatu, a najlakše ćete ih čitati preko internet pregledača kao što je Firefox.

Ukoliko želite da vidite kako da preuzmete sve podatke sa Facebook ili WhatsApp naloga, kliknite na označeni deo rečenice. Pogledajte i kako izbrisati WhatsApp i Facebook.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi