KAO DA SMO IH UKRALI OD VANZEMALJACA: Nove naočare za noćni vid prave revoluciju u vojsci | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAO DA SMO IH UKRALI OD VANZEMALJACA: Nove naočare za noćni vid prave revoluciju u vojsci

Kada govorimo o naočarima za noćni vid, uglavnom je asocijacija mrkli mrak sa svetlo zelenim delovima koji se izdvajaju iz mraka. Ta prastara tehnologija je zamenjena modernijom kojoj bi i Predator pozavideo.

  Izvor: SmartLife / Twitter / @lancer_brigade

Demonstracija nove tehnologije koju je predstavila američka Lancer brigada prikazala je tako ozbiljna unapređenja da stara dobro poznata tehnologija deluje kao dečja igračka. U pitanju je Enhanced Night Vision Goggle-Binocular—ili ENVG-B, nove naočare dizajnirane da značajno unaprede vid vojnika u mraku.

Tradicionalne naočare za gledanje u mraku su omogućavaledobru vidljivost, ali je bilo teško razaznati šta vidite, pa je novi ENVG-B sistem napravljen baš da bi unapredio taj aspekt tehnologije. Stare naočare su radile tako što su konvertovale fotone koje upiju u mraku u elektrone, koji su onda pojačani prolaskom kroz vakuumsku cev, da bi na kraju osvetlile fosforni ekran i prikazale svetliju sliku onoga što oči vide.

Problem starih sistema su slab kontrast i velika količina šuma

Zelena boja tradicionalnih sistema je odabrana jer je ustanovljeno da je u pitanju boja koju je najjednostavnije gledati duže vreme u mraku. Problem sa ovakvim slikama su slab kontrast i velika količina šuma, onemogućavajući vojnicima da razaznaju šta gledaju. Ovo se pokazalo veoma problematično u borbi, pa je vojska insistirala da se postojeći sistem značajno unapredi.

 Nove naočare za noćni vid
Nove naočare za noćni vid
Izvor: SmartLife / United States Army Acquisition Support Center

ENVG-B

Nove ENVG-B naočare imaju unapređene zelene fosforne cevi sa belim, koje prikazuju bolji kontrast i svetlije slike. Postojeća tehnologija je uparena sa unapređenjima koje uključuju termalnu sliku koja može da vidi kroz prepreke kao što je dim, i radi u uslovima bez ikakve vidljivosti, kao što je kretanje pod zemljom. Ubacivanjem proširene stvarnosti vrši se kreiranje svetlih ivica oko prijateljskih vojnika i drugih objekata.

Same naočare mogu bežično da komuniciraju sa elektronskim nišanom na oružju, omogućavajući vojniku da gleda kroz naočare i istovremeno nišani metu, bez izlaganja opasnosti. 

U poređenju sa starim, nove naočare su manje i lakše

Još jedan problem sa tradicionalnim sistemom za noćni vid je nedostatak stereo vida. Naš mozak mnogo bolje procenjuje šta vidi i prati mete sa punom percepcijom dubine, ali je cena impementacije te tehnologije bila isuviše visoka, pa su vojnici opremani monokularima. ENVG-B, sa druge strane, poseduje "binokularni sistem sa dve cevi"koji dozvoljava vojnicima da vide noću u 3D, pritom obezbeđujući fleksibilnost sklanjanja jedne od cevi sa oka, tako da vojnik može ovaj sistem da koristi za poboljšanje svog vida.

Možda će vas zanimati

Sva ova tehnologija je otežala naočare koje sada broje oko 2 kilograma, jer zavise od baterije, sa kojom mogu da rade oko 8 sati. Međutim, kada se ovo uporedi sa starom tehnologijom, nove naočare su i dalje manje i lakše, i ne zahtevaju trake oko glave koje ih drže da ne padnu. Dovoljno je jednostavno ih spustiti sa šlema na koji su montirane, kada vam trebaju.

Ukoliko sve bude kako treba nova tehnologija bi za nekoliko godina mogla da se nađe u upotrebi i da potpuno zameni postojeću tehnologiju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA