ZBRKA OKO DELJENJA NALOGA: Poruka upozorenja plaši korisnike, evo kako da ne ostanete bez pristupa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBRKA OKO DELJENJA NALOGA: Poruka upozorenja plaši korisnike, evo kako da ne ostanete bez pristupa

Popularna usluga za strimovanje filmova i serija je počela da šalje poruke svojim korisnicima.

  Izvor: MONDO / Netflix

Kompanija Netflix je rešila da se suoči sa svim onim korisnicima koji dele svoje naloge sa drugim ljudima.

Ova usluga za strimovanje filmova, serija i dokumentaraca želi da se postara da samo autorizovani korisnici mogu da koriste naloge.

Možda će vas zanimati:

Zato sve više ljudi prijavljuje da dobija poruke od kompanije Netflix pri samom ulasku u tu platformu. "Ukoliko ne živite sa osobom koja poseduje ovaj nalog, potreban vam je vaš nalog kako biste nastavili da gledate" - stoji u ovoj poruci, a ispod nje se nalaze opcije da verfikujete, odnosno potvrdite da je to vaš nalog uz pomoć poruke ili mejla. Ako kojim slučajem to nije vaš nalog, onda dobijate besplatno 30 dana korišćenja njihovih usluga.

Treba istaći da kompanija Netflix sve manje daje ove probne periode, a kako prenosi Independent u potpunosti su ukinuli iste. Ova poslednja promena je u test fazi, te samo nekolicina korisnika može da vidi tu poruku, a njen cilj je da ti korisnici koji koriste tuđe šifre naprave svoj nalog.

Za sada, sve ovo može da se izbegne, odnosno nema potrebe da potvrdite da ste vlasnik tog naloga, te ćete kao i do sada moći da koristite taj profil. Do kada će to biti tako, to tek treba da saznamo. U suštini se još uvek ništa nije promenilo, te Netflix neće izbacivati ljude koji koriste isti nalog. Ipak, nema garancije da će tako ostati i u budućnosti, pogotovo zato što nije prvi put da se ta kompanija bavi ovim problemom.

Treba istaći da je Netflix popustio kada je deljenje naloga u pitanju. Jedan od osnivača te platforme, Rid Hasting je 2016. godine izjavio da "deljenje šifre sa nekim je nešto sa čime treba da naučimo da živimo, zato što postoji dosta legitimnih deljenja šifre". Ono što Netflix hoće da ukine je ilegalno deljenje lozinki i prodaja istih preko društvenih mreža, što je veoma profitabilno tržište. Način na koji ispituje naloge korisnika ukazuje da žele da iskorene taj problem.

Još uvek nije jasno kako Netflix prati takvo ponašanje korisnika koji dele svoje lozinke. Uz pomoć IP adrese, Netflix može videti koji to nalozi imaju više korisnika na različitim lokacijama. Ipak, ni taj sistem nije najsjajniji za korišćenje. Korisnik može da pristupi tim podacima preko svog naloga, a pojaviće mu se lista uređaja koji su se prijavili preko naloga. Ukoliko primetite nepoznate ljude ili uređaje, uvek možete da onesposobite pristup istim tako što kliknete na njih.

Druge pojedine kompanije koriste veštačku inteligenciju kako bi utvrdili neobične obrasce/paterne koje mogu da ukažu da se profil deli. 

Kakva su Netflix pravila oko deljenja lozinke? 

Netflix je poprilično "lagan" kada je u pitanju deljenje šifre, te ne postoji nikakvo pravilo koje zahteva da svaki korisnik ima svoj nalog. Opcije "profiles" je napravljena baš iz tih razloga, da bi omogućili korisnicima koji koriste isti nalog da naprave više profila, a u zavisnosti od pretplate omogućava se istim da na više uređajima odjednom koriste tu platformu.

Ipak, pravila ograničavaju način deljenja takvih prijava: "Netflix usluge i bilo koji sadržaj kroz ovaj servis je za vašu ličnu i nekomercijalnu upotrebu i ne smeju se deliti sa pojedincima izvan vašeg domaćinstva" - stoji u uslovima korišćenja.

Termin "domaćinstva" može biti nejasan jer može da se protumači da samo u svojoj kući možete koristiti ove usluge. Ono što pod time podrazumevaju je da samo vaši ukućani mogu da koriste taj nalog, što podrazumeva da možete da ga koristite gde god hoćete. Ipak, takvi problemi jedan od razloga zašto Netflix još uvek nije ušao u rat sa onim koji prodaju/dele naloge.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA