Ubrzava internet i nudi besplatan VPN | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubrzava internet i nudi besplatan VPN

Cloudfare nastavlja da nadograđuje svoju 1.1.1.1 aplikaciju novim mogućnostima - besplatnim VPN klijentom.

  Izvor: Promo/1.1.1.1

Cloudflare kompanija predstavila je i pokrenula svoj sopstveni javni Domain Name System (DNS) servis, koji ne samo da obećava da će vaša istorija pregledanja interneta biti sigurna, nego i nudi brzine veće od bilo kojih dostupih DNS-ova trenutno.

Kompanija je pokrenula tzv. DNS resolver 1.1.1.1 i DNS resolver 1.0.0.1, a u trenutku pisanja teksta analitika pokazuje procesiranje upita brzine oko 14.01 ms, zvanično ih čineći najbržim DNS resolver-ima na internetu. DNS servisi su esencijalna komponenta interneta, koji prevode IP adrese u lako prepoznatljive nazive, kakvi su „MONDO.rs“. Do pojave ovog rešenja najbrži je bio OpenDNS, sa prosečnim vremenom (mereno globalno) oko 20 ms.

Praktično, ovo će omogućiti da se akcije izvršavaju brže i time povećati brzinu interneta, smanjujući, zapravo čekanje da se neka akcija izvrši. Brzina vaše konekcije ostaje ista, ali će se opcije u okviru nje odvijati brže i to je povećanje brzine o kojoj je reč.

Druga važna stvar u okviru novog DNS 1.1.1.1 i DNS 1.0.0..1 servisa je bezbednost podataka, a kompanija Cloudfare neće držati logove korisničkih podataka duže od (najviše) jednog dana i neće koristiti upisivanje korisničkih podataka na bilo koji od svojih servera.

Podešavanje ovih parametara za Windows, Mac, iPhone i Android može vam izgledati kao jedno od onih teških podešavanja, u koja se radije ne biste petljali, ali pogledajte još jednom - nije uopšte strašno, a prednosti koje vam mogu doneti su, kao što ste pročitali - značajne. Ipak, pre nego što bilo šta promenite na svom računaru, tabletu ili mobilnom telefonu pročitajte više o 1.1.1.1 DNS servisu na istoimenoj adresi.

Novost, koju Cloudfare ovog puta predstavlja korisnicima svojih usluga je besplatan VPN klijent, kao produžetak opcija za zaštitu privatnosti i šifrovanja podataka. Warp je VPN klijent već ugrađen u sam 1.1.1.1 DNS resolver i dodatno omogućava povećanje brzine interneta i dodatno enkripciju podataka, kako bi prenos bio bezbedniji. Cloudfare je Wrap, ugrađeni VPN, posebno optimizovao za mobilne uređaje. Zasnovan je na WireGuard VPN protocol protokolu, koji bi, prema tvrdnji kompanije trebalo da smanji potrošnju energije baterije. Takođe, Wrap bi trebalo i da uspešnije i na bolji način kompresuje podatke prilikom prenosa, što može da utiče i na manju potrošnju podataka na mobilnim mrežama.

Za razliku od većine popularnih VPN-ova ovaj ne omogućava korisniku da maskira geografsku lokaciju ili je promeni, već samo radi u pozadini kako bi se osigurao bezbedniji prenos podataka i ubrzao internet.

Važno je da budući korisnici znaju da Cloudfare ne skladišti nikakve podatke, koje korisnici šalju preko Wrap VPN-a i da neće koristiti ništa od podataka, kako bi im plasirao reklame. Umesto toga, Claudfare će zadržati freemium model poslovanja, a korisnici koji žele premijum servis, koji obuhvata dodatne pogodnosti mogu da kupe tj. plaćaju mesečno Wrap+ servis.

Da biste se upisali na listu korisnika Wrap servisa potrebno je da ažurirate svoju 1.1.1.1 aplikaciju i nakon toga u aplikaciji označite da želite Wrap servis. Nakon toga Wrap će vam biti aktivan kad vas Cloudfare obavesti o tome.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi