Bez odlaganja?

25 TOP IGARA KOJE STIŽU TOKOM 2022: Od Elden Ring, preko Gollum i Gran Turismo 7 do God of War i S.T.A.L.K.E.R. 2

Neke smo očekivali i tokom 2021, pa se nadamo da ih nećemo čekati i posle 2022…

Izvor: Smartlife

Tokom 2021. godine bili smo iznova i iznova razočarani odlaganjem mnogih igara, koje su prvobitno bile najavljene za upravo proteklu godinu.

Neke su odložene za par meseci, pa ih zvanično očekujemo tokom 2022. godine, a neke igre su odložene i na neodređeno, pa se nadamo da ćemo ih videti i igrati tokom ove godine.

Prethodna, 2021. godina za gejming industriju bila je uspešna, ali je njen uspeh ostao okrnjen nedostatkom čipova i drugog hardvera, ali i manjkom atraktivnih igara, koje su otkazane ili odložene, a mučila nas je i konstantna nestašica najpopularnijih konzola.

Zbog svega što se dešavalo imali smo vremena da odigramo neke starije naslove, koji su sjajni, a nismo imali kad da im se posvetimo ranije, a gejmersku znatiželju držao nam je uglavnom EPIC, koji je delio besplatne igre svake nedelje poklanjajući i neke izuzetno dobre naslove - recimo, upravo sad možete da pokupite BESPLATNO TRI TOMB RAIDER IGRE u deluks varijanti (trilogija od 2013. do 2018. godine).

Ipak, okrećemo se novoj godini i novim gejmerskim naslovima koji će sigurno obeležiti novu sezonu, koja bi mogla da donese i nekoliko iznenađenja.

Top 25 igara za 2022. godinu

Na listi top 25 igara za 2022. godinu nalaze se naslovi koji su tokom 2021. ili ranije najavljeni, ali je lista “rasterećena“ naslova kakvi su FIFA, koja bi ove sezone mogla da promeni ime i izgubi licencu, PES tj. eFootball za koji očekujemo da konačno postane prava igra, kao i Call of Duty, NBA 2K i drugih igara koje se ponavljaju svake sezone ili dobijaju sadržaj redovno - PUBG, Fortnite, Rocket League i slične igre.

Igre nisu poređane po nekom naročitom redu, osim po sada aktuelnom planu objave i samo su nabrojane kao naslovi koje očekujemo tokom 2022. godine. Za svaku igru naznačili smo kad je očekujemo i za koje platforme se data igra očekuje.

Kao i uvek nastanak ove vesti pomogao je Play! Zine magazin, čiji 155. broj besplatno možete da čitate na svom telefonu, kompjuteru ili tabletu i nekom drugom digitalnom uređaju.

1. RAINBOW SIX EXTRACTION

Od ranije poznati kao Rainbow Six Quarantine, sada Rainbow Six Extraction sebe pokušava da izgradi na osnovu popularnosti takmičarske pucačine R6 Siege. Igra donosi multiplejer akciju sličnu originalu, samo u kooperativnom maniru, u svetu u kojem se borite protiv vanzemaljaca - Archaeans. Kao što smo već spomenuli, igra dosta toga vuče iz R6 Siege, ali donosi i novitete, pogotovo što će fokus biti na PvE formatu, a ne na sukobu između samih igrača.

  • Datum izlaska igre: 20. januar
  • Platforme: PC, PS4, PS5, XBOX ONE i XBOX SERIES X/S
Rainbow Six Extraction: Cinematic Trailer VIDEO
Izvor: Ubisoft

2. POKEMON LEGENDS: ARCEUS

Ne prođe mnogo vremena, a da ne dobijemo novu Pokemon igru. U 2022. godini će to biti Pokemon Legends Arceus. Za razliku od dosadašnjih, Arceus će biti sa dodatkom Breath of the Wild elemenata sa otvorenim svetom. Radnja je smeštena u Hisui regiji inspirisanoj feudalnim Japanom, sa dosta već poznatih krajeva iz ranijih igara. Pored treninga, lova i borbi Pokemona, fanove očekuju i kuvanje i sklapanje različitih predmeta od različitih delova.

Igra takođe vuče elemente iz Pokemon GO, što nije oduševilo neke fanove, ali Pokemon kompanija se trudi da što više doprinese evoluciji serijala.

  • Datum izlaska igre: 20. januar
  • Platforme: Switch
Pokemon Legends: Arceus VIDEO
Izvor: IGN

3. DYING LIGHT 2

Nakon gomile odlaganja, mislimo da je konačno došao red na to da se Dying Light 2 pojavi pred publikom. Techland je doneo odličnu zombi igru sa Dying Light iz 2015. godine, a nastavak namerava da prilično dobro proširi sve odlične elemente. Interaktivan svet, granajući narativ, prefinjena borbena mehanika i dosta napredna grafika su neke od jačih strana koje smo do sada videli vezano za Dying Light 2.

I pored toga što nas očekuje još nekoliko zombi avantura u 2022. godini, sve više verujemo da će Dying Light 2 biti jedina zombi igra koja će nam trebati u neredom periodu.

  • Datum izlaska igre: 4. februar
  • Platforme: PC, PS4, PS5, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
Dying Light 2 Stay Human Gameplay Trailer VIDEO
Izvor: Dying Light

4. SIFU

Jednostavno nema dovoljno igara koje se bave zanimljivostima u vezi sa borbom rukama na neki svojstven način. Sifu, ostvarenje studija Sloclap, će možda biti baš takva igra. Ona donosi herojsko vojevanje golim rukama, izbegavanje udaraca i zadavanje istih, kao i upotrebu okruženja u svoju korist, nešto kao što to Džeki Čen ume. U nedavnom testu igra je imala problema tehničke prirode, ali su nam se osnove baš dopale.

Obavezna igra sa svakoga ko voli tabačine vezane za borilačke veštine sa Dalekog istoka i filmove o istima.

  • Datum izlaska igre: 8. februar
  • Platforme: PC, PS4, PS5
Sifu VIDEO
Izvor: PlayStation

5. HORIZON FORBIDDEN WEST

Jedna od najnovijih franšiza kompanije Sony dobija nastavak Horizon Forbidden West, koja će razrešiti misterije iz prvog dela. Ova igra nastavlja priču protagonistkinje Aloj na post-apokaliptičnoj zapadnoj obali. Aloj nastavlja da istražuje misterioznu bolest koja uporno ubija lokalnu floru i faunu. U dosadašnjim video prikazima smo videli izuzetno lepe krajolike i proširene mehanike borbe i istraživanja sa još gigantskih robotskih stvorenja. Horizon Forbidden West će omogućiti i podvodno istraživanje, ljuljanje i klizanje po zanimljivom svetu.

Računajte na nas kao i te kako zainteresovane, pogotovo zbog toga što igra izlazi i za PS4, ne samo za PlayStation 5, koji još uvek vrlo teško može da se kupi…

  • Datum izlaska igre: 18. februar
  • Platforme: PC, PS4, PS5

Pogledajte slike iz igre:

6. ELDEN RING

Elden Ring je susret zapadne i istočne škole. Radi se o kolaboraciji između kreatora Dark Souls serijala i tvorca knjiga i serije Game of Thrones. Masivna igra otvorenog sveta u Soulslike fazonu je prilično smeo potez, pogotovo pošto From Software do sada nije radio na igri ovih razmera. Skepticizam fanova ublažen je nedavnim network testom, koji je primio dosta pozitivnih reakcija. U njemu je bilo moguće videti sjajne prizore i dosta opcija i smerova kojima se može ići, pa čak i izgubiti.

S obzirom na pedigre From Software kompanije i Džordža Martina moguće je da ćemo dobiti igru godine još u februaru!

  • Datum izlaska igre: 25. februar
  • Platforme: PC, PS4, PS5, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
Elden Ring gameplay
Izvor: Smart Life/@ BANDAI NAMCO Europe

7. GRAN TURISMO 7

Trkačke igre prave najveće iskorake već tradicionalo na polju fotorealistične grafike i količine najfinijih detalja koju nude. Gran Turismo 7 ne odstupa od toga kao jedna od najnovijih PlayStation ekskluziva koja stiže 2022. godine. Sedmica preuzima najbolje elemente iz starijih igara, poput staza, ali donosi i dosta noviteta. Imaćemo na stotine vozila različitog tipa na raspolaganju, kao i dosta široke opcije za prilagođavanje i izmenu automobila i opreme - od običnih boja pa sve do ukrašavanja motora.

I dalje pamtimo glasine od pre par godina da će Gran Turismo raditi u 8K rezoluciji i 120 frejmova u sekundi na Playstation 5 konzoli, ali čekamo da vidimo da li će to biti zaista tako…

  • Datum izlaska igre: 4. mart
  • Platforme: PS4, PS5
Gran Turismo 7 VIDEO
Izvor: PlayStation

8. TINY TINA’S WONDERLANDS

Do naredne Borderlands igre ćemo se načekati, ali to ne znači i čekanje na nove avanture u ovom univerzumu. Gearbox radi na spin-off igri baziranoj na najboljem sporednom kvestu iz drugog dela. Radi se of Tiny Tina’s Wonderlands, igri fantazije u kojoj je fokus na Tiny Tini. Ovo je pričom vođena kooperativna avantura sa elementima fantazije, pa tako očekujte zmajeve, čudovišta i dosta tamnica sa blagom. Wonderlands se dosta oslanja DnD svet, tako da će Borderlands formulu u ovom formatu biti dosta zanimljivo videti.

  • Datum izlaska igre: 25. mart
  • Platforme: PC, PS4, PS5, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
Tiny Tina’s Wonderlands VIDEO
Izvor: Borderlands

9. S.T.A.L.K.E.R. 2

Uh, koliko smo samo čekali na S.T.A.L.K.E.R. 2! Ove godine će se dolazak igre konačno ostvariti. Dvojka će
biti nastavak na original i doneće ogromnu radioaktivnu zonu u Černobilj. Zona je sada dosta surovija, pogotovo nakon druge eksplozije nuklearnog reaktora. Očekuje vas dosta nasilnih mutanata, smrtonosnih anomalija i udruženih frakcija sa kojima se treba izboriti. Na osnovu prikazanog imamo dosta visoka očekivanja od S.T.A.L.K.E.R. 2, samo znajte da igra izlazi isključivo za Microsoft platforme.

Takođe, počnite da štedite za novi komp - da ne bude da vam nismo rekli!

  • Datum izlaska igre: 28. april
  • Platforme: PC, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S

Pogledajte slike iz igre:

10. FORSPOKEN

Luminous Productions je tim sačinjen od velikog broja programera koji su radili na odličnom Final Fantasy 15. Njihova debitantska igra će biti Forspoken. Ovde pratimo priču vezanu za devojku Frey, koja nekim čudom iz Njujorka sebe pronalazi u Atiji. Protagonistkinja će na raspolaganju imati magične moći, parkur trikove kako bi se izborila sa svime što ovaj neprijateljski svet može da joj ponudi.

  • Datum izlaska igre: 24. maj
  • Platforme: PC, PS5
Forspoken VIDEO
Izvor: PlayStation

11. SAINTS ROW

Nepisano pravilo za uspavane franšize jeste da se ne vraćaju kao igre nastavci ranijih priča, već kao potpuni tzv. reboot serijala. Tim putem ide i Vollition, koji Saints Row donosi 2022. godine. Ovo će biti reset franšize u kojem ćete Saints organizaciju graditi od samih početaka igrajući kao Šef. Odluke igrača će imati veliki uticaj na to kako će se kriminalna organizacija rasti nadalje, kao i na sam grad Santo Ileso u zavisnosti od zločina koji se budu činili. A opcija za zločine će biti dosta, poput trgovine oružjem ili drogama.

Podsećamo, radi se o originalnoj Saints Row priči, ali sad imate priliku da je ispričate na svoj način.

  • Datum izlaska igre: 23. avgust
  • Platforme: PC, PS4, PS5, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
SAINTS ROW VIDEO
Izvor: Saints Row

12. STARFIELD

Bethesda konačno staje na kraj dužoj pauzi u izdavanju igara. Starfield je naučno-fantastična svemirska igra koja se opisuje kao svojstveni Han Solo simulator, pošto omogućava igračima da svojom letelicom istražuju galaksiju. Biće dosta planeta dostupnih za posećivanje, promene i donošenje odluka koje će uticati na dalji tok same priče.

Imamo visoka očekivanja od ove igre, ipak se radi o potpuno novoj franšizi kompanije Bethesda nakon celih četvrt veka. I Bethesda se ozbiljno posvetila ovoj igri, opisavši je kao "Skyrim u svemiru".

  • Datum izlaska igre: 11. novembar
  • Platforme: PC, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
Starfield prezentacija
Izvor: Gamespot

13. REDFALL

Studio Arkane, zaslužan za jednu od najboljih igara u godini za nama, Deathloop, uskoro donosi vampirsku kooperativnu pucačinu iz prvog lica. Igra Redfall dosta podseća na ranija ostvarenja ovog renomiranog studija, kao što su Dishonored i Prey. U prvom videu najave na E3 2021 videli smo raznovrsnu postavku lovaca na vampire bogatog arsenala oružja, koje je moguće prilagođavati.

S obzirom na pedigre studija Arkane i to da je Redfall Xbox ekskluziva opasno smo “naoštrili zube” za ovaj naslov.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
Redfall VIDEO
Izvor: Bethesda Softworks

14. GOD OF WAR RAGNAROK

Ne dolazi kao iznenađenje to da će avanture Kratosa i Atreusa dobiti nastavak, samo u još jačem formatu. Više nego fantastični God of War iz 2018. godine dobija novo poglavlje priče u svetu nordijske mitologije sa produžetkom starih i stvaranjem novih neprijateljstava. Jako malo detalja je do sada prikazano za Ragnarok, ali verujemo Santa Monica studiju, njihovom umeću i novoj avanturi koja će biti garantovano zanimljivo, iako vodi u Ragnarok.

I da, ovo neće biti trilogija, već je God of War: Ragnarok poslednje poglavlje u priči vezanoj za nordijsku mitologiju.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PS4, PS5
God Of War Ragnarok VIDEO
Izvor: PlayStation

15. A PLAGUE TALE: REQUIEM

Prvi A Plague Tale se izuzetno dopao igračima, što je samo po sebi dovelo do ideje za nastavak. U A Plague Tale: Requiem ponovo pratimo dvoje protagonista, hrabru Amiku i njenog mlađeg brata Huga, koji nastavljaju svoju bitku za preživljavanje u brutalnom svetu koji igra nudi. Jedinstvena mehanika iz originala je i dalje prisutna. Pacovi će i dalje zadavati probleme igračima, i to takve da će se pojavljivati i čitavo more pacova koji uništavaju sve pred sobom, i to u bukvalnom smislu.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
A Plague Tale: Requiem VIDEO
Izvor: PlayStation

16. GOTHAM KNIGHTS

WB Games Montreal radi na potpuno novoj Batman igri, ali sa dosta zanimljivom cakom. Betmen je zapravo mrtav. U Gotham Knights, dinamičnijoj i interaktivnijoj prezentaciji Gotam Sitija, nalazimo se kao postavka četiri heroja sa svojim jedinstvenim osobinama - Red Hood, Nightwing, Robin i Batgirl. Ovo je kooperativna igra otvorenog sveta i šarenolikog avanturističkog gejmpleja. Pošto je Betmen odsutan, pomenute heroje očekuje dosta sukoba sa DC zloćama u pokušaju da Gotam stave pod svoju kontrolu. Prikazan gejmplej ranije je dosta obećavajući, pogotovo što podseća na onaj iz Batman: Arkham igara.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC, PS4, PS5, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
Gotham Knights VIDEO
Izvor: IGN

17. THE CALLISTO PROTOCOL

Kada se radi o horor igrama preživljavanja svi smo zainteresovani, pogotovo ako se odigravaju u svemiru. U čekanju na povratak Dead Space serijala imamo Callisto Protocol, baš od samog kreatora navedenog serijala. Radnja ove igre odvija se u izuzetno zaštićenom zatvoru na Jupiterovom mesecu i obećava dosta grozomornih scena na koje nećemo ostati ravnodušni kad se igra pojavi. I da, na neki čudan način, radnja igre je smeštena u PUBG univerzumu.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
The Callisto Protocol VIDEO
Izvor: IGN

18. ARK 2

I ARK: Survival Evolved će dobiti svoj nastavak u 2022. godini. Drugi deo hit igre o lovu na dinosauruse se vraća u još većem stilu i to sa Vin Dizelom na čelu ekipe. Da stvar bude još zanimljivija, zvezda Fast and Furious filmova nije tu samo u ulozi jednog od likova, već i kao izvršni producent pošto je dugogodišnji fan prve igre. Za sada se zna jako malo o ovoj igri, osim da će biti znatno bogatija od prve. Verovatno će dinosaurusi postati deo porodice, sada kad je Vin glavni…

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S
ARK 2 VIDEO
Izvor: IGN

19. AVATAR: FRONTIERS OF PANDORA

Avatar brend i dalje postoji, iako je većina skoro zaboravila na ovu tvorevinu Džejmsa Kamerona. U narednom periodu nas očekuju nastavak prvog filma, kao i video igra Avatar: Frontiers of Pandora. Na igri radi Massive Entertainment i ona će imati priču odvojenu od one u budućem filmu, na potpuno novoj lokaciji planete Pandora. Što se tiče gejmpleja, radi se o akcionoj avanturi iz prvog lica sa živim svetom koji će se menjati i reagovati na dela i odluke igrača.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC, PS5, XBOX SERIES X/S

Pogledajte slike i video iz igre:

20. SPLATOON 3

Sa Nintendo Switch konzolom koja dominira po prodaji, sa gotovo 100 miliona prodatih uređaja, razumljivo je da japanska kompanija marljivo radi na novim igrama za ovo prenosivo parče hardvera. Jedna od njih je i treći Splatoon. Splatoon 3 će igrače povesti na avanturu u novu regiju, izvan Inkopolisa, zvanu Splatlands. Najnovije izdanje u ovom serijalu doneće novo oružje, doradu likova i alata i oružja, kao i nova kretanja u već ustaljene multiplejer mečeve.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: Switch
Splatoon 3 VIDEO
Izvor: Nintendo

21. HOGWARTS LEGACY

Očekuje nas RPG igra otvorenog sveta na kojoj radi studio iza Disney Infinity, Avalanche Software. Teško je bilo šta reći o igri na osnovu jednog videa starog godinu dana. Ono što je poznato jeste to da će se radnja zbivati u 1800-tim godinama, daleko pre Harija i ortaka, i doneće opciju za stvaranje napitaka, bacanje čini i učenje nečega što je zvano Ancient Magic.

Za igru se vezuju i neke neobičnosti za Hari Poter serijal knjiga i filmova - kreiranje transgender likova, kao, kao i to da je J. K. Rouling odbila da radi na igri i ona zvanično nema udela u njenom razvoju.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC, PS4, PS5, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S

Pogledajte slike iz igre i video:

Hogwarts Legacy Igra VIDEO
Izvor: Hogwarts Legacy

22. LORD OF THE RINGS: GOLLUM

Ova 2022. godina će biti dosta uzbudljiva za fanove Tolkinovog naširoko poznatog sveta. Pred nas stiže početak prve sezone serije o Srednjoj zemlji koja će pratiti radnju iz Silmariliona. Pored toga, samu priču o Prstenu moći iskusićemo iz perspektive Goluma. Lord of the Rings: Gollum stavlja nas u smežuranu kožu nesrećnog i dvoličnog Goluma, na početku zatvorenika u Mordorskoj tvrđavi. Igra će voditi kroz ogromna okruženja sa nekoliko različitih linija potraga i zadataka. Sam grafički stil igre inspirisan je baš Tolkinovim skicama, a sa gejmplej strane očekuje nas akciona avantura sa fokusom na šunjanje.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC, PS4, PS5, XBOX ONE, XBOX SERIES X/S

Pogledajte slike iz igre i video:

The Lord of the Rings: Gollum video (MobIT)
Izvor: IGN

23. SONIC FRONTIERS

Brzi plavi drugar Sonic se vraća u srca fanova na do sada neviđen način. Igra Sonic Frontiers je nova avantura koja će biti u formatu otvorenog sveta, prvenac za Sonika. On će se sukobljavati sa brojnim neprijateljima na Starfall ostrvima, trčkaranjem kroz šume, livade, pustinje i ostale krajeve. Premijerni video na The Game Awards ceremoniji dao je uvid u neke od lokacija i zbivanja, ali još uvek se pitamo kako će Sonik funkcionisati u okruženju otvorenog sveta, pošto ga do sada nismo viđali u ovim igrama.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC
Sonic Frontiers VIDEO
Izvor: Sonic the Hedgehog

24. STRAY

Verovatno nema neobičnije igre od ove na našoj listi.

Da li ste ikada zamišljali da igrate igru u kojoj ste malena ulična mačka? Ako niste ili pak jeste, ovo je prava prilika. Igra Stray donosi priču o uličnoj mački u futurističkom sajberpank svetu punom robota. U igri možete očekivati da će se mehanike u potpunosti odnositi na biologiju mačke. Samim tim, možete se šunjati ispod vozila, penjati se na krovove, provlačiti kroz oluke i sitne predmete… Šta je cilj igre - razotkriti drevnu misteriju o zaboravljenom gradu u kojem više nema ljudi. Čudno…

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PC, PS4, PS5
Stray VIDEO
Izvor: IGN

25. GHOSTWIRE TOKYO

Nestanak mnogobrojnih ljudi usred neonski obojenog Tokija je dosta neobična stvar i pokazatelj da nešto stvarno nije u redu. U jeku tih dešavanja, u igri Ghostwire: Tokyo neobične senke počinju da patroliraju ulicama, a tu su i čudovišta zasnovana na japanskom folkloru. Iza igre stoji isti studio koji je doneo strahovito preživljavanje u The Evil Within. Ghostwire: Tokyo deluje dosta obećavajuće, pogotovo sa paranormalnim dešavanjima, natprirodnim zbivanjima, zaverama i okultnim.

  • Datum izlaska igre: tokom 2022. godine
  • Platforme: PS4, PS5
Ghostwire: Tokyo VIDEO
Izvor: PlayStation

Koju igru sa liste vi s nestrpljenjem očekujete? Možda neku koja nije ovde?