Prevarant pokušao da ukloni Escape from Tarkov igru iz rezultata Google pretrage | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevarant pokušao da ukloni Escape from Tarkov igru iz rezultata Google pretrage

Autor Ilija Baošić

Google je dobio "zvaničan" zahtev da ukloni Escape from Tarkov igru iz rezultata pretrage.

 Prevarant pokušao da ukloni Escape from Tarkov iz rezultata Google pretrage Izvor: Escape from Tarkov

Evropska komisija je od početka rata poslala kompaniji Google niz zahteva za uklanjanje, tražeći od pretraživača da ukloni RT i Sputnik iz svojih rezultata pretrage. Nakon što je Google poslušao ove zahteve i uklonio ove izvore za građane EU iz svojih rezultata pretrage, kompaniji je stigao sličan zahtev koji je ciljao igru Escape from Tarkov i ruskog developera Battlestate Games.

U zahtevu za uklanjanje, u kom se navodi Evropska komisija kao pošiljalac, od kompanije Google je zatraženo da ukloni zvanične domene igre Escape from Tarkov i kreatora Battlestate Games.

Fraziranje ovog zahteva je identično ranijim, iako je dosta toga izostavljeno. Igra i njeni kreatori su optuženi za ozbiljno iskrivljavanje i manipulisanje činjenicama, kao i izazivanje svih vrsta političkih i društvenih nemira.

Uprkos alarmantnim tvrdnjama u podnesku, Google nije preduzeo mere, i to iz dobrog razloga - zahtev je lažan, a u suprotnosti sa onim što u njemu piše, Evropska komisija nije ta koja ga je poslala, već je reč o prevarantu.

"Ne postoji trag da je takav zahtev poslat od strane relevantnih službi", rekao je zvaničnik Evropske komisije.

Ovo nije iznenađujuće, jer postoji pregršt sitnica koje ukazuju da je reč o pokušaju prevare. Sva legitimna obaveštenja Evropske komisije su označena kao "zahtevi vlade" u Lumen bazi podataka, dok je ova jednostavno navedena kao "DMCA zahtev", što je namenjeno uklanjanju rezultata koji krše autorska prava. Takođe, prevarant je obaveštenje poslao iz Francuske, dok je EK svoje zahteve slala iz Belgije.

Dodatno, ukoliko pretražite Lumen bazu podataka, naći ćete drugi zahtev, podnet istog dana, gde je navodno sam tvorac igre tražio da se domenu u njegovom vlasništvu uklone iz rezultata pretrage.

Nema sumnje da su oba zahteva delo prevaranta, ali u ovom slučaju, Google je to uočio i ništa nije preduzeo. Međutim, primetno je kako lažni zahtevi imaju potencijal da se provuku, posebno kada ciljaju manje istaknute mete - samo je pitanje kada.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA