Pucačine nisu dobre za mozak, dokazano! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pucačine nisu dobre za mozak, dokazano!

Umesto Call of Duty, Killzone, Battlefield ili neke slične igre bolje bi bilo da igrate Super Marija, savet je stručnjaka.

  Izvor: MONDO portal/ScreenShot

Video igre svakoga dana igra sve veći deo populacije, bilo kog žanra, na bilo kom prenosnom ili kućnom uređaju. Veliki porast broja igrača, naravno privlači i veliku pažnju psihologa, koji žele da vide kakav uticaj igranje igara ima na ljudski mozak.

Naučnici Gregori Vest i Veronika Bohbot su u najnovijem istraživanju otkrili da igranje pucačina dovodi do smanjenja sive moždane mase (hipokampus), koja se nalazi u mozgu i ima veliku ulogu u prostornom pamćenju. Tokom istraživanja učesnici su podeljeni u dve grupe, jedni su morali da 90 sati igraju pucačine iz prvog lica, poput Call of Duty, Killzone, Medal of Honor, Borderline 2Battlefield i drugih, dok su u oni iz druge grupe igrali 3D platformske igre, poput Super Mario 64, tokom istog perioda.

„Ljudi su oduševljeni, dodaćemo više ubistava“

Nakon igranja igara svakom od učesnika je izvršeno snimanje mozga uređajem za nuklearnu magnetnu rezonancu (NMR). Rezultati pokazuju da je kod grupe zadužene za igranje pucačina došlo do smanjenja sive moždane mase, dok je kod ispitanika u drugoj grupi došlo do uvećanja istog.‚

Battlefield 1 Official Giant's Shadow Trailer
Izvor: Battlefield.

Zašto je to tako? Većina pucačina u prvom licu pruža gejmplej u kome igrači na ekranu imaju sve potrebne informacije: gde da idu, šta da rade, kako da rade. Tad je mozak, kako Vest objašnjava, u modu “auto-pilota”, i hipokampus skoro da uopšte nije aktivan, pošto nema potrebe za pamćenjem bilo kakvih informacija vezanih za okruženje.

Ubediće vas da ste mentalno poremećeni... (VIDEO)

Sa 3D platformama je drugačiji slučaj, zato što oni od korisnika zahtevaju mnogo više virtuelne navigacije i pamćenja prethodnih lokacija. Proces smanjenja sive mase je gotovo isti kao i kod mišića, dok idete u teretanu i trenirate mišići će se razvijati, ali kada prestanete, dolazi do povlačenja, odnosno smanjenja.

Naučnike najviše zabrinjava činjenica da većinu igrača pucačina čine mlađi od 18 godina, čiji su mozgovi i dalje u razvoju, što pored problema u razvoju hipokampusa može povećati i rizik za razvoj mentalnih bolesti.

Vest je naveo da je najbolje da okoreli igrači pucačina i mladi povremeno odigraju i neku igru sa otvorenijim svetom i više istraživanja. Ali, ipak preporučuje igranje isključivo platformskih igara: “Ako bih morao nekome da preporučim video igru, to bi bila 3D platforma ili igra rešavanja zagonetki. Dokazano je da su takve igre dobre za mozak”.

Naravno, ovo nije povod za bilo kakvu paniku, samo racionalno rasporedite vreme igranja određenog žanra i nemojte zaboraviti „pravi“ život, savetuje poznati sajt.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi