Srpski muzej Android igrom privlači turiste | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski muzej Android igrom privlači turiste

Mi smo ga nazvali Gamzigrad 2.0, jer omogućava obilazak arheoloških lokaliteta kroz interaktivnu igru, a uskoro će biti dostupan i u 3D okruženju i pomoću virtuelne realnosti!

 Izvor: Predrag Jelenić

Na lokalitetu Felix Romuliana u okolini Zaječara predstavljen je nov i jedinstven turistički proizvod, kojim se kulturno nasleđe na inovativan način približava posetiocima. To je interaktivna aplikacija "Predstavite se caru Galeriju kako običaji nalažu".

Ova aplikacija, zapravo igra, omogućava bolje i lakše upoznavanje još uvek neotkrivenih delova gamzigradske palate, tako što posetilac na trenutak postaje arheolog i prati tragove starog običaja dolaska pred rimskog cara. Osim toga, posetioci će putem ove igre moći da nauče nešto više o načinu na koji su stari Rimljani provodili slobodno vreme, o polaganju žrtve bogovima i religijskim ritualima kojim su uvođeni u paganstvo, ali i zanimljive detalje iz biografije imperatora Galerija.

Virtuelizacija Felix Romuliane

Kako je MONDU rečeno u poseti Gamzigradu, trenutno je u toku virtuelizacija i 3D projekcija nekih delova arheološkog lokaliteta. To znači da će, ako sve bude teklo po planu, do kraja godine posetioci Felix Romuliane moći preko 3D i virtuelne realnosti da upoznaju neke od delova tog nalazišta. Jupiterov hram je među odabranim delovima nalazišta, koji će pomoću virtelne realnosti, uz nošenje posebnih naočara-kacige korisnicima omogućiti da ga pogledaju u raskoši i originalu, kakav je bio pre nego što je nestao pod zemljom. Ovo je prvi takav poduhvat u našoj zemlji, što se muzeja tiče i sigurni smo da će privući veliki broj radoznalih turista.

Vizuelno igra izgleda moderno, u skladu sa trendovima u kreiranju igara, ali istovremeno ostaje i u dodiru sa temom koju prati. Felix Romuliana dostupna je već sada za Android uređaje, dok će neki drugi uređaji biti podržani u narednom periodu. Igra je besplatna, zauzima nešto manje od 50 MB memorije, zahteva internet i Bluetooth konekciju, ali korisnici o tome ne treba da brinu, jer pored toga što svi telefoni danas dolaze sa Bluetooth vezom, Wi-Fi konekcija je obezbeđena i otvorena za sve korisnike na području arheološkog lokaliteta. Meni je pregledan, sa jasno izdvojenim zadacima, mapama i mnoštvom dodatnog sadržaja koji će se korisnicima otkriti kada uspešno reše zadatke i zagonetke. Bez obzira na to da li posetioci sami ili u društvu obilaze arheološke iskopine, dovoljno je imati igru instaliranu na jdnom telefonu.

Posetioci Felix Romuliane s početka prvog milenijuma telefonom saznaju informacije o sledećem koraku, zahvaljujući Bluetooth konekciji. Nakon uspešno rešene zagonetke, kad se posetilac nađe na pravom mestu, telefon će pomoću Bluetooth veze dobiti više informacija o prethodnom koraku i učitati sledeći zadatak automatski. Svi zadaci dostupni su u pisanoj formi, bogato su ilustrovani, a može se koristiti i opcija naracije, kada će vam aplikacija pročitati sve što je potrebno za rešenje sledećeg zadatka.

Na taj način, ostaci carske palate više ne predstavljaju samo arheološke relikte prošlog vremena, već počinju da komuniciraju sa posetiocima, nudeći im mogućnost da za trenutak ožive običaje i rituale rimskog doba. Osim snažnije interakcije sa istorijskim nasleđem palate, posetiocima je tako omogućeno da se na zanimljiv način i potpuno van uobičajenih turističkih modela, upoznaju s njenim tajnama.

GalerijaGamzigrad 2.0

O Gamzigradu i putevima rimskih careva i vina

Utvrđeni kompleks palate u Gamzigradu jedan je od 20 rimskih lokaliteta koji, zajedno sa 12 vinskih regija u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji, čine kulturnu rutu "Put rimskih careva i dunavski put vina". Predstavljajući zajedničko kulturno nasleđe ovih zemalja, ruta je već postala deo mreže evropskih kulturnih ruta. "Put rimskih careva i dunavski put vina“ čine arheološka nalazišta, svako sa svojom jedinstvenom istorijom i identitetom, koja predstavljaju svojevrsni spomenik rimskim imperatorima i njihovim aktivnostima u Podunavlju. Ruta takođe uključuje vinske regije koje nadalje nastavljaju tradiciju proizvodnje i potrošnje vina započetu još u rimsko doba. Dunavski centar za kompetenciju(DCC) zajedno sa članovima i partnerima kontinuirano radi na jačanju atraktivnosti lokaliteta uključenih u kulturnu rutu, u cilju poboljšanja sadržaja za turiste.

˝Interpretacija kulturnog nasleđa na način razumljiv i shvatljiv posetiocima koji nemaju stručna znanja, izuzetno je važna. Svrha kulturnog nasleđa ne iscrpljuje se u onom trentuku kada ga otkriju i razumeju arhelozi, već onda kada je ono dostupno i shvatljivo građanima. To je moguće postići novim pristupima u interpretaciji, u muzejima i na arheološkim lokalitetima. Nadamo se da je aplikacija koju danas predstavljamo dokaz te tvrdnje.Istovremeno, lokalitet Felix Romuliana deo je šire kulturne rute koja povezuje Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju. Ova ruta je odnedavno uvrštena na listu evropskih kulturnih ruta, dobivši sertifikat koji izdaje Evropski institut za kulturne rute iz Luksemburga. Sama sertifikacija, ali i inicijative poput ove, mogu da doprinesu da strani i domaći posetioci počnu da posmatraju naš region kao kvalitetnu turističku destinaciju˝, izjavio je Danko Ćosić, projektni menadžer u Dunavskom centru za kometenciju.

Uključivanje Srbije u ovaj pan-evropski projekat u kome je ona partner sa organizacijama iz naših zemalja članica, govoro o opredeljenosti Srbije da postane deo Evropske unije. Projekat putevi rimskih careva i putevi vina je izuzetna prilika da Srbija na moderan način predstavi antičko nasledje na svojoj teritoriji i da ga učini neodvojivim delom evropske antičke baštine. Ja se iskreno nadam da će istočna Srbija, a pogotovu grad Zaječar iskoristiti priliku koju im pruža ovaj projekat i kvalitetno ga promovisati i privući turiste iz Evrope i Srbije. Moderan turizam podrazumeva interaktivnost, kulturu, dočaravanje jednog sveta koji je nestao na način prilagodjen savremenom čoveku i digatalnim tehnologijama. Zaječar je u Gamzigradu to danas dobio“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Davenport.

˝Srećni smo što učestvujemo u promociji kulturnih lokaliteta kao što je Felix Romuliana. U godini u kojoj obeležavamo 15 godina nemačko srpske razvojne saradnje i uspešnog rada Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u Srbiji, i pet godina promocije ovog regiona kao turističke destinacije kroz Dunavski centar za kompetenciju, možemo da se pohvalimo značajnim rezultatima. Ovo je još jedan sadržaj više koji će privući turiste iz regiona i Evrope da posete vašu zemlju, i tako doprineti daljem razvoju dunavskog turizma˝ rekla je Danijela Šili, vodja GIZ-ovog projekta Regionalni program za jačanje prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu kroz Dunavski centar za kompetenciju.

Pogledajte pretpostavku kako je izgledalo naselje (mapa je rađena osamdesetih godina prošlog veka) i pratite nas na Facebooku, Twitteru i instagramu. Više informacija o Felix Romuliani nalazi se OVDE.


Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi