konačno!

Počela prodaja električnog Pande iz Kragujevca, poznate cene u dve evropske zemlje

Autor Miloš B. Jovanović

Kupci u Francuskoj i Holandiji, u kojima je naručivanje novog modela Fiat Grande Panda već počelo, prvi će u Evropi moći da voze prvi električni automobil proizveden u kragujevačke fabrike

FIAT Grande Panda
Izvor: Stellantis / Fiat

Fiat Grande Panda, prvi električni automobil proizveden u pogonima nekadašnje Crvene Zastave u Kragujevcu, stiže na tržišta Francuske i Holandije, prvih evropskih zemalja u kojima je naručivanje novog modela već počelo.

Kupcima u te dve zemlje Grande Panda će biti dostupna samo sa električnim pogonom, i to u dve verzije: najsnažnijoj i najekskluzivnijoj "La Prima" i slabije opremljenoj "Red".

Fiat se za početak prodaje u Francuskoj i Holandiji odlučio zbog toga što kupci u te dve države još uvek mogu da koriste subvencije vlada za kupovinu elektirčnih automobila.

Grande Panda Red će se u Francuskoj prodavati po početnoj ceni od 24.900 evra, dok je za verziju La Prima potrebno izdvojiti 27.900 evra.

Holandskim kupcima Panda Red će biti dostupna po ceni od 25.990 bez, odnosno 23.040 evra sa uračuntom pomoći države od 2.950 evra, navodi RTS. Panda Prima će se, bez državnih subvencija prodavati za 28.990, dok će uz njih koštati 26.040 evra.

Više zemlja Evropske unije, među kojima je i Italija, koje su takođe nudile subvencije za ekološka vozila, u proteklih nekoliko godina su ukinule ili drastično smanjile takve olakšice.

Zbog toga još uvek nije poznata kada će novi četvorotočkaš iz Šumadije debitovati na Apeninskom poluostrvu, ali se pretpostavlja da će se to destiti početkom sledeće 2025. godine. A prema ranijim izjavama čelnika grupacije Stellantis, očekuje se da će Grande Panda najbolje prodajne rezultate imati u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Španiji.

Mali električni automobil dugačak je samo 3.990, visok 1.570 i širok 1.760 milimetara i ima prtljažnik od 361 litar zapremine. Pokreće ga električni motor od 83kW, odnosno 113KS, koga napaja baterija kapaciteta 44 kWh, koja sa jednim punjenjem omogućava autonomiju kretanja od 320 kilometara. Maksimalna brzina iznosi 132 kilometra na čas.

A kao posebnu inovaciju svog novog modela Fiat ističe da je Grande Panda prvi električni automobil na tržištu sa integrisanim kablom za punjenje.

Izvor: Stellantis / Fiat

BONUS VIDEO: