Nema više tajni

KINESKI ROVER STIGAO DO MISTERIOZNOG OBJEKTA NA MESECU: Nije svemirska tehnologija, već kamen u obliku zeca

Na fotografijama koje je rover poslao na matičnu planetu mogao je da se vidi objekat kockastog oblika, koji su već tada nazvali „Mesečevom kockom“.

Yutu
Izvor: Smart Life/ @iGadgetPro

Kineski rover Yutu-2 se na površinu Meseca spustio još početkom 2019. godine, u okviru istorijske misije Chang’e 4.

Od tada na Zemlju šalje zanimljive podatke, a krajem 2021. godine je stigao i snimak neobičnog oblika s Meseca.

Možda će vas zanimati

Na fotografijama koje je rover poslao na matičnu planetu mogao je da se vidi objekat kockastog oblika, koji su već tada nazvali „Mesečevom kockom“.

Yutu-2 zaputio se odmah uputio k njemu, kako bi istražio detalj koji je na snimku zauzimao tek nekoliko piksela.

Rover je i ranije slao zanimljive informacije sa svoje pozicije u kosmosu, na primer onu o neobičnoj supstanci koja je ličila na gel. Ispostavilo se da se radi o čvrstoj tvari, to jest o kamenju koje pokriva površinu Meseca. Zbog toga se pretpostavljalo da nova „kocka“ ne krije veliku tajnu, već da je u pitanju stena ili krupno kamenje.

Mesec dana kasnije se ispostavilo da su skeptici bili u pravu – nema razloga za uzbuđenje, kocka na dalekoj strani meseca je samo kamen u obliku zeca. Rover je do „kocke“ putovao četiri zemaljske nedelje, da bi se konačno približio dovoljno da vidi o čemu se zapravo radi.

Na novim fotografijama može da se vidi kamen koji se nalazi u blizini kratera. Zanimljivo je da liči na zeca, budući da u kineskoj mitologiji jedan zec živi upravo na Mesecu, s boginjom Chang-e.

Moon Rover 2022 update in 4K UHD of Mysterious Hut (China’s Yutu-2 mission)
Izvor: Smart Life/ @iGadgetPro

Ideja o vanzemaljskoj tehnologiji na Mesecu omiljena je u popularnoj kulturi, pa je ima svuda – na primer u filmu 2001: A Space Odyssey. Stvarnost je ipak nešto drugo – nova kocka leži na Von Kármán krateru, i obična je stena (dobro ne obična – stena sa Meseca).