Nema ko ne izlaže, a oni najviše pažnje privlače: 5 najvećih zvezda Sajma automobila u Pekingu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema ko ne izlaže, a oni najviše pažnje privlače: 5 najvećih zvezda Sajma automobila u Pekingu

Autor Miloš B. Jovanović

Ovogodišnji sajam je u osam velikih hala ugostio čak 117 svetskih premijera, u Kinu doveo nikad veći broj evropskih proizvođača i posetiocima predstavio čak 278 električnih modela i plug-in hibrida

 Volkswagen ID Code _ koncept SUV _ Foto Volkswagen (3).jpg Izvor: Volkswagen

Više od 100 novih modela izloženo je u osam velikih hala Sajma automobila koji se upravo održava u Pekingu, i traje do 4. maja. Gotovo svi kineski porizvođači, od državnih giganata kao što su SAIC, FAW i Dongfeng, preko najnovijeg šampiona domaćeg tržišta BYD-ja, do potpunih noviteta na ovom tržištu, kakvi su Huawei i Xiaomi, ozbiljno su se pripremili da "pokažu mišiće".

A uz sve njih, na sajmu izlaže još 30 stranih brendova iz Evrope, Amerike i Japana, što je broj koji na pekinškoj izložbi nije viđen možda čak i decenijama unazad. Tu su i proizvođači iz Južne Koreje, nekoliko britanskih brendova, kao i kinesko-šveski Volvo.

Izuzetno je primetno prisutvo Renault-a, zatim Stellantis grupacije, koja je nedavno preuzela deo vlasništva u kineskoj kompaniji Leapmotor, koja je takođe prisutna na sajmu, na kome je izloženo čak 117 svetskih premijera.

Od ukupnog broja izloženih modela, čak 278 su električni i plug-in hibridi. Ovih pet modela spadaju u sa, vrh liste onih koji su na sebe privukli najviše pažnje.

VW ID Code

Za ID Code kažu da ni jedan dosadašnji potpuno električni Volkswagen nije izgledao toliko dobro! Reč je o konceptu novog velikog iduženog SUV-a, prototipa iz koga bi trebalo da nastane nova generacija SUV modela za kinesko tržište.

Koncept je razvijen kako bi izašao u susret zahtevima i željama kineskih kupaca, ali su i postioci sajma iz Evrope izrazili nadu da će njegov dizajn uticati na buduće SUV modele evropske proizvodnje, izjavio je izvršni direktor Volkswagen-a Tomas Šafer.

Changan E07

Iako na prvi pogled izgleda kao običan "fastback" sedan srednje klase, Changan E07 u prtljažniku skriva veliko iznenađenje.

Staklo petih vrata može da se povuče nagore, preko površine krova, dok donji deo vrata prtljažnika može da se otvara unazad, pa se tako automobil pretvara u neku vrstu pikapa. Time se otvara veoma fleksibilan tovarni prostor, koji omogućava prilagođavanje vozila različitim aktivnostim i transportu različitih vrsta tereta.

Changan E07
Izvor: YouTube / DiscoverChinaAuto

Denza Z9GT

Denza Z9GT je flagship model tog luksuznog podbrenda kompanije BYD. Od prvog pojavljivanja na tržištu, Denza se istakla kreiranjem sopstvenog prepoznatljivog dizajnerskog jezika i imidža brenda, što ovaj model nastavlja.

Upravo to je ono što modele ovog proizvođača odvaja od automobila ostalih luksuznih brendova, koji često imitiraju stil proizvođača kakav je Porsche. Ali to ne treba mnogo da nas čudi ako imamo u vidu da je šef dizajna u BYD-ju, Nemac Volfgang Eger, prethodno radio za Alfa Romeo i Audi.

Ovaj model – Denza Z9GT, stručni mediji već vide kao najozbiljnijeg konkurenta Porsche-ovom modelu Taycan na svetskom tržištu, u kategoriji supersportskih električnih limuzina.

Mini Aceman

Zahvaljujući električnom pogonu, odnosno motorima koji su smešteni bliže točkovima, Mini Aceman nudi gotovo identičnu prostranost u kabini kao Countryman, model koji je čak 350 milimetara duži. U Miniju tvrde da Aceman predstavlja reinkarnaciju vizije Aleka Isigonisa, konstruktora originalnog Minija, da automobil mora da ima maksimalno iskorišćen prostor.

Aceman treba da zameni karavan model Clubman, koji se slabije prodaje, čime će Mini popuniti svoju gamu modelima svih tipova karoserija i vrsti pogona.

 undefined
Mini Aceman
Izvor: Mini

Xiaomi SU7

Pravi ovogodišnji hit u svetu električnih automobila, model za koga brojevi imena na listama čekanja pišu sa pet cifara, prvi Xiaomi na četiri točka je automobil o kome je već mnogo toga rečeno.

Upravo je ovaj model možda i najbolji primer i pokazatelj prethodne tvrdnje dokle kineski proizvođači mogu da odu u svojoj inspirisanosti aktuelnim Porsche-ovim modelima.

SU7 je trenutno jedan od najvećih hitova na kineskom tržištu. Za mesec dana od kako je lansiran, već je prodato oko 5.800 komada, na trenutnoj listi čekanja nalazi se više do 75.700 narudžbina.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:43
Jedan Xiaomi SU7 proizvede se svakih 76 sekundi – Xiaomi Super Factory, Peking
Izvor: YouTube / DiscoverChinaAuto
Izvor: YouTube / DiscoverChinaAuto

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA