Ima dozvolu da ubije i novi Aston Martin – na baterije: Da li će sledeći Džejms Bond voziti električni automobil? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima dozvolu da ubije i novi Aston Martin – na baterije: Da li će sledeći Džejms Bond voziti električni automobil?

Autor Miloš B. Jovanović

Dok se još uvek nagađa ko bi u narednim nastavcima 007 franšize mogao da nasledi Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda, možda je već poznato koji bi Aston Martin u sledećem filmu mogao da nasledi svoje slavne prethodnike

 Džejms Bond _ 007 _ Foto Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Aston Martin i Džejms Bond nerazdvojni su već 60 godina, odnosno od filma "Goldfinger" iz 1964. kada je 007 prvi put seo za volan legendarnog modela DB5. U više od polovine od 25 do danas snimljenih filmova. Aston Martin je verni pratilac, ali i ozbiljna logističko-taktička i artiljerijska podrška, najpoznatijem fimskom tajnom agentu svih vremena.

Upravo zbog toga, ni posle punih šest decenija mnogi ljubitelji slavnog filmskog serijala to dvoje gotovo nikako ne mogu da vide jedno bez drugog. Ali tu će ubuduće – u skladu sa aktuelnim tehnološkim trendovima, izgleda, morati da dođe do odeđenih promena.

I dok se još uvek nagađa ko bi u narednom ili u narednim filmskim nastavcima dugovečne franšize u glavnoj ulozi mogao da nasledi Danijela Krejga, možda je već poznato koji bi Aston Martin u sledećem filmu mogao da nasledi svoje slavne prethodnike.

Na listi automobila koja počinje sa danas već ikoničnim "bondmobilom" DB5, a trenutno se završava modelima DBS i Valhalla, iz poslednjeg filma "Nije vreme za umiranje" (No time to die) iz 2021. godine, u skoroj budučnosti bi mogao da se nađe još jedan Aston Martin, ali ovoga puta na elektirčni pogon.

Pretpostavka koja bi tako nešto mogla da nagovesti je nedavno potpisani ugovor između Aston Martina i kalifornijskog proizvođača luksuznih električnih automobila, kompanije Lucid Motors.

Budući električni Aston Martin pokretan Lucidovim pogonom posledica je dugoročnog strateškog partnerstva koje je prvi put najavljeno još u junu 2023. godine. Prema tom dogovoru, Lucid Motors će britanskom proizvođaču isporučivati svoju tehnologiju električnog pogona kakav koristi njihov top model Lucid Air Sapphire.

Reč je o pogonu na sva četiri točka sa tri elektromotora visokih performansi, a osim motora dogovor takođe obuhvata baterijsku tehnologiju i Wunderbox sistem punjenja. Zahvaljujući ugovoru o nabavci vrednom više od 450 miliona dolara, sve komponente pogonskog sistema će biti izrađene u Lucidu i isporučene Aston Martinu.

Aston Martin Lagonda – električni automobil Džejmsa Bonda
Izvor: YouTube / Electric Driven

Aston Martin je, nakon objavljenog dogovora o partnerstvu, saopštio da će tehnologiju Lucid Motorsa koristiti u projektovanju svog prvog potpuno električnog modela za 2025. godinu.

U skladu sa tim, a znajući da su filmovi o Džejmsu Bondu već šest decenija najbolja reklama za Aston Martin automobile, sasvim opravdano se može očekivati da ćemo prvi električni Aston sa Lucidovim pogonom gledati kao glavno prevozno sredstvo agenta 007 već u sledećem nastavku filmske sage.

Pojedini automobilski mediji spekulišu da bi to mogao da bude električni sedan-krosover Lagonda, koji je sa dodatkom "All-Terrain Concept" u imenu predstavljen na Salonu automobila u Ženevi 2019. godine, ali je Aston Martin dve godine kasnije taj projekat "zamrznuo" do daljnjeg.

 Aston Martin RapidE _ električni automobil _ koncept _ Foto Aston Martin.jpg
Aston Martin RapidE
Izvor: Aston Martin

Ovo inače nije prvi put da se govori i piše o odustajanju Džemsa Bonda od velikih V8 i V10 motora. Još 2019. godine je bilo predviđeno da mu čuveno "Q" odeljenje MI6-a na raspolaganje stavi električni (koncept) model Aston Martin RapidE (slika iznad), ali ideja o prvom ekološkom automobilu agenta 007 nikada nije zaživela.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:41
U VOJVODINI POSTOJI MUZEJ POSVEĆEN PRAVOM DŽEJMS BONDU: Otkrivena misterija broja 007 (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA