Koliko struje troše svi električni automobili u Kini i kakve to veze ima sa Irskom i sa Grčkom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko struje troše svi električni automobili u Kini i kakve to veze ima sa Irskom i sa Grčkom

Autor Miloš B. Jovanović

I pored zapanjujućih brojki o potrošnji struje, električna vozila u Kini nisu dovela do rušenja elektroenergetskog sistema i infrastrukture

 BYD Tang _ Foto BYD (2).jpg Izvor: BYD

Današnja Kina je godinama ispred Evrope i SAD u gotovo svim aspektima tranzicije sa vozila na fosilna goriva na električine automobile. I gotovo svakoga dana, u svakom pogledu, na tom polju sve više napreduje.

A u situaciji i kojoj se stotine hiljada električnih vozila kreće ulicama i putevima najmnogoljudnije zemlje na svetu, logično se postavlja pitanje koliko električne energije oni troše.

Prema nedavnoj analizi BloombergNEF (BNEF), ogranka te agencije zaduženog za praćenje energetike, svi električni automobili u Narodnoj republici Kini su tokom 2023. godine su na dopunjavanje baterija utrošili toliko električne energije koliko i cela Republika Irska.

To ukupno iznosi 35 teravat-sati (TWh), pri čemu treba napomenuti da su ovde u obzir zbirno uzeta potpuno električna vozila i plug-in hibridi. Za ovu godinu, BNEF predviđa da ukupna će količina potrošene struje na punjenje elektromobila porasti do čak 52 TWh, čime će premašiti ukupnu godišnju potrošnju Grčke.

Međutim, i pored tih zapanjujućih brojki, punjenje baterija električnih vozila u Kini nije dovelo do rušenja elektroenergetskog sistema i infrastrukture.

Podaci koji dolaze iz Kine ukazuju na to da količina struja koja se do elektromobila distribuira putem javnih punjača već dostiže značajne nivoe, ali i to do sada nije dovelo do većih problema niti ugrozilo električni sistem zemlje, piše InsideEVs.

Sa druge strane Tihog okeana, međutim, priča je nešto drugačija. Američki protivnici električnih vozila smatraju da ona predstaljaju opasnost za energetski sistem SAD. Tako je tokom velikih vrućina u leto 2022. godine Kalifornija naložila vlasnicima da svoje elektromobile ne dopunjavaju tokom odeđenih sati.

Putevima Kine kreće se oko 20 miliona električnih automobila i plug-in hibrida. Procene govore da je tokom prošle godine u toj zemlji postavljeno 890.000 javnih punjača, što je čak pet puta više od količine punjača u isto vreme postavljenih u SAD.

Elektična vozila, međutim, ne troše mnogo elektične energije. Pa tako u Kaliforniji, državi u kojoj ih ima najviše u SAD, na njih otpada samo 1 odsto ukupne potrošnje struje u celoj državi.

Procenjeni rast tržišta električnih automobila govori da ih dp 2030. biti 5,7 miliona, što će potrošnju struje u Kaliforniji podići na 4 odsto ukupne potrošnje.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:42
KAKAV ELON MASK: Đorđe je prvi izmislio električni automobil i ti u Srbiji
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Nije se srušio zato što ga nema. Rezanca i 15 ljudi u sobi, za doručak Džeki a za ručak Reks, ušteda samo takva, lova bre samo kaplje. Eko zeleno idemo u budućnos'

Aleksandar

Irska ima 5 miliona stanovnika a Kina 1,5 milijardi. Mnogo precizniji podatak je da potrosnja energije koja ode na punjenje EV u Kaliforniji iznosi 1% u odnosu na ukupnu potrosnju. No sve to nije mnogo bitno za nas, jer 90% stanovnika Srbije veruje da ce razvijeni svet odbaciti kompletan tehnoloski napredak i naucna dostignuca i uskoro se vratiti na srednjovekovni nivo razmisljanja i voznju cadjavih dvocevki. Tuga je gledati naciju koja svoje bolje pozicioniranje vidi kroz propast civilizacije.