Električnih vozila će u Evropi 2040. biti manje nego što se danas nadamo, ali će zato trošiti mnogo struje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Električnih vozila će u Evropi 2040. biti manje nego što se danas nadamo, ali će zato trošiti mnogo struje

Prelazak na električnu energiju za pokretanje automobila i kamiona bi na ekonomskom planu trebalo da u ukupnoj ekonomiji Evropske unije dovede do stvaranja značajne ekonomske vrednosti

 Volkswagen ID.3 _ Foto Volkswagen.jpg Izvor: Volkswagen

I pored najavljene zabrane prodaje automobila sa pogonom na fosilna goriva, koja bi na teritoriji Evropske unije trebalo da stupi na snagu od 2035. godine, kao i sve većeg rasta prodaje električnih i vozila sa hibridnim pogonom, procene ukazuju na to da će se 2040. putevima EU kretati čak 70 odsto putničkih automobila pokretanih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Taj podatak, međutim, ne znači sve veći stepen elektirfikacije mobilnosti na evropskim putevima neće doneće prednosti.

Prelazak na električnu energiju za pokretanje automobila i kamiona, bi na ekonomskom planu trebalo da u ukupnoj ekonomiji EU dovede do stvaranja značajne ekonomske vrednosti, navodi se u zajedničkoj studiji nemačkog Društva istraživačkih instituta Fraunhofer i konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC).

Kada je o ukupnoj potrošnji električne energije reč, automobili i kamioni na struju danas troše oko 16 TWh (teravatsati) godišnje (1 TWh=1.000.000 MWh). Očekuje se da će do 2040. godine, u skladu sa porastom broja električnih vozila u EU, ta potrošnja značajno porasti.

Tako će, prema procenama iz pomenute studije, potrebe za električnom energijom koja će se tošiti u saobraćaju 2040. godine iznositi 355 TWh. U poređenju sa današnjom proizvodnjom, to je oko 14 odsto od ukupnih 2.641 TWh, koliko je ukupno 2023. proizvedeno na teritoriji zemalja članica Evropske unije.

I pored toga što će se 70 odsto putničkih i 65 odsto teretnih vozila te 2040. i dalje kretati na benzin i dizel, čak i dotadašnja delimična elektrifikacija voznog parka će zemljama EU doneti velike finansijske uštede od čak 590 milijardi, procenjuju Institut Fraunhofer i PwC.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:05
Električni putnički autobusi iz Kine na Svetskom prvenstvu
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA