Da li će "izgubljeni" asteroid udariti u Zemlju ove godine? Evo šta kaže NASA | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će "izgubljeni" asteroid udariti u Zemlju ove godine? Evo šta kaže NASA

Autor Ilija Baošić

Postoji šansa da asteroid 2007 FT3 udari u Zemlju 5. oktobra 2024. godine. Imamo li razloga za brigu?

 Asteroid udara u Zemlju Izvor: Shutterstock

Brojni mediji preneli su da bi Zemlju ove godine mogao da pogodi asteroid koji je NASA izgubila iz vidnog polja. Prema navodima, ako bi 2007 FT3 zaista udario u našu planetu, njegov udar bi se desio 5. oktobra 2024. godine i bio bi jednak eksploziji 2,6 milijardi tona dinamita. Da li imamo razloga za brigu?

Asteroid 2007 FT3 zaista postoji, njegov prečnik je 314 metara i nalazi se na NASA-inoj listi objekata koji bi potencijalno mogli da udare u Zemlji. Prvi put je posmatran 2007. godine i naziva se "izgubljenim" asteroidom jer su naučnici imali nešto duže od jednog da o njemu prikupe što više informacija, nakon čega je nestao iz vidokruga.

Tokom tog kratkog perioda, NASA je uspela da ga posmatra u 14 različitih tačaka u prostoru, što je astronomima bilo dovoljno da izračunaju njegovu orbitu i donesu zaključke o potencijalnoj opasnosti od sudara sa Zemljom. Otkriveno je 89 potencijalnih udara, uključujući onaj 5. oktobra 2024.

Iako ovo može da zvuči uznemiravajuće, nema razloga za brigu. Jedan od potencijalnih udara, kada je asteroid trebao da bude najbliže Zemlji, desio se, odnosno nije, 2019. godine.

NASA se oglasila o navodima

 Asteroid 2007 FT3 orbita Izvor: NASA Jet Propulsion Laboratory

NASA i druge opservatorije širom planete prate orbite objekata u našem solarnom sistemu, a pogotovo obraćaju pažnju na tela koja su veća od 140 metara, čija putanja bi mogla da se ukrsti sa Zemljom i izazove pravu katastrofu. Do sada, naučnici su uspeli da predvide kretanje poznatih objekata do 100 godina u budućnosti, a dobra vest je da nijedan poznati asteroid veći od 140 metara ne predstavlja značajan rizik.

"Ne postoji poznati asteroid koji bi mogao da predstavlja opasnost po Zemlju u narednih 100 godina. NASA i njeni partneri pomno prate nebo kako bi pronašli, pratili i kategorisali asteroide i druge objekte koji se mogu približiti Zemlji", izjavio je portparol agencije NASA za The Standard. "Važno je napomenuti da planetarni naučnici definišu približavanje asteroida na 30 miliona milja od Zemljine orbite kao blisko. Što je asteroid veći, to je ekspertima za planetarnu odbranu lakše da ga uoče, a to znače da je njegova orbita oko Sunca obično dobro poznata".

Šansa da će asteroid 2007 FT3 udariti u Zemlju je prema proračunima 1 naprema 11,5 miliona, dakle, izuzetno mala.

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA BEOGRAD IZ SVEMIRA:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miloš

pošto je Brus Vilis ispao iz kombinacije ima li neki drugi glumac na koga NASA računa da zaustavi asteroid?

Pera detlic

Ajde boze zdravlja..vreme je da pocisti