Veštačka inteligencija prvi put otkrila i klasifikovala supernovu bez ikakve ljudske pomoći | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija prvi put otkrila i klasifikovala supernovu bez ikakve ljudske pomoći

Umesto 2.000 radnih sati, koliko je potrebno astronomima, veštačkoj inteligenciji je trebalo samo četiri dana.

 Supernova primer Izvor: X-ray: NASA/CXC/SAO; Optical: NASA/STScI, Palomar Observatory, DSS

Prvi put u istoriji, veštačka inteligencija je tražila, otkrila, potvrdila, klasifikovala i objavila otkriće supernove bez ikakve ljudske intervencije. Zasluge za ovaj revolucionarni podvig u opservaciji svemira pripale su internacionalnom timu i Nortvestern univerzitetu, koju su udruženim snagama razvili automatizovani sistem za detekciju zvezdanih eksplozija pod nazivom Bright Transient Survery Bot (BTSbot).

Naučnici su veštačku inteligenciju trenirali na preko 1,4 miliona slika iz skoro 16.000 izvora, a sve kako bi, prema rečima Nortvestern univerziteta, eliminisali mogućnost ljudske greške i značajno smanjili vreme potrebno za objavu otkrića.

"Uklanjanje ljudskog faktora istraživačima pruža više vremena za analizu zapažanja i razvoj novih hipoteza o poreklu kosmičkih eksplozija koje se posmatraju", kaže Adam Miler, astronom sa Nortvesterna i jedan od vodećih istraživača u razvoju BTSbot-a.

Skenirajući podatke robotizovanih teleskopa, BTSbot je uspeo da detektuje, potvrdi, klasifikuje i objavi opservaciju supernove tipa Ia u periodu od samo četiri dana - teleskopi su uslikali zvezdanu eksploziju na nebu 3. oktobra, veštačka inteligencija je detektovala 5. oktobra, a potvrda je stigla 7. oktobra. Poređenja radi, astronomima je za detekciju, analizu podataka i objavljivanje otkrića potrebno oko 2.000 radnih sati.

"Ovo značajno pojednostavljuje istraživanje supernovih", kaže Nabil Rehemtula sa Nortvesterna. "Biće nam od velike pomoći da bolje razumemo životne cikluse zvezda i poreklo elemenata koje supernove stvaraju, poput ugljenika, gvožđa i zlata".

Iako su supernove svetli i energični događaji, one nisu tako česte, niti ih je lako uočiti. Tradicionalne metode detekcije se oslanjaju na to da astronomi vizuelno pregledaju velike količine podataka iz robotskih teleskopa koji neprekidno skeniraju noćno nebo u potrazi za novim izvorima svetlosti. Međutim, veštačka inteligencija to menja.

"Kada se sve uključi i radi kako treba, mi zapravo ništa ne radimo. Noću idemo na spavanje, a ujutru vidimo da BTSbot nepokolebljivo radi svoj posao", dodaje Rehemtula.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:20
Supernova Ia
Izvor: NASA / JPL-Caltech
Izvor: NASA / JPL-Caltech

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ime

A šta ako AI počne da izmišlja događaje u svemiru, jel neko ovo proverio?

Mrcela

Ma, kako bez ljudske pomoci? Pa, algoritam (program) samo pretrazuje internet i baze, koje su ljudi dopunjavali; nisu pale s marsa. Sve ce ta vestacka inteligencija otkriti i mininove i supernove i da je sve nastalo iz eksplozije (haosa), samo nece otkriti odakle dolazi misao. - Iz eksplozije? ;-)