Naučnici direktno povezali revolucionarnu bioničku ruku sa nervima i kosti, neverovatni rezultati nakon tri godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici direktno povezali revolucionarnu bioničku ruku sa nervima i kosti, neverovatni rezultati nakon tri godina

Karin je dobila novu ruku koja je direktno povezana sa njenim nervnim i skeletnim sistemom.

 Karin bionička ruka Izvor: Ortiz-Catalan et al., Sci. Rob., 2023

Kada je pre 20 godina ostala bez desne ruke dok se bavila poljoprivredom, Šveđanka Karin je godinama patila od simptoma fantomskog uda i trpela velike bolove. Kako su se razni prostetički dodaci pokazali kao nepouzdani i neudobni, njen život se zauvek promenio kada je dobila revolucionarnu bioničku ruku koja je ne samo rešila probleme sa bolovima i udobnošću, već i vratila 80% funkcionalnosti.

U nesreći koja je zadesila, Karin je imala tu sreću da njen slučaj preuzme profesor Maks Ortiz Katalan sa Instituta za bioniku u Australiji, koji je zajedno sa timom naučnika i hirurga razvio revolucionarnu bioničku ruku koja se direktno povezuje sa ostacima nerava i kosti, što je velika razlika u odnosu na rešenja koja signale iz mozga primaju iz mišića i koji se sa amuptiranim udom povezuju na isti način kao i kozmetička prostetika.

Pogledajte

03:15
Bionička ruka kojom se upravlja mislima
Izvor: Ortiz-Catalan et al., Sci. Rob., 2023
Izvor: Ortiz-Catalan et al., Sci. Rob., 2023

Dakle, bionička ruka koju je Karin dobila, nazvana Mia Hand, je stalno rešenje. "Karin je prva osoba sa amputacijom ispod lakta koja je dobila novi koncept visokointegrisane bioničke ruke, koja se može nezavisno i pouzdano koristiti u svakodnevnom životu", kaže Ortiz Katalan. "Karin sada koristi gotovo iste neuronske resurse za kontrolu prostetike kao što je to činila za biološku ruku".

Međutim, često čujemo o revolucionarnim rešenjima, ali ne i kako su se ista pokazala nakon dužeg perioda korišćenja. U slučaju Karin i njene Mia Hand bioničke ruke, nakon tri godine, rezultati su odlični.

Pored svakodnevnih zadataka koji uključuju nošenje predmeta i kontrolisanje pokreta, poput držanja čaša ili korišćenja rajsferšlusa, Karin sada gotovo da ne oseća bol, a potreba za medikamentima je nestala. Upravo je konstantan bol razlog zašto ljudi sa amputiranim udovima odbacuju korišćenje prostetičkih dodata, a Karin je svoju opisivala kao da joj je neko stavio ruku u "mašinu za mlevenje mesa".

"Činjenica da je godinama udobno i efektivno koristila u svakodnevnim aktivnostima svedoči da je u pitanju tehnologija koja će potencijalno promeniti život mnogima kojima nedostaje neki ud", dodaje Ortiz Katalan.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA