Žena koju su pregazila dva voza postaje prva osoba sa bioničkom rukom koja čita misli pomoću veštačke inteligencije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žena koju su pregazila dva voza postaje prva osoba sa bioničkom rukom koja čita misli pomoću veštačke inteligencije

Nakon nesreće u kojoj je ostala bez ruke i noge, Sara će dobiti bioničku ruku vrednu skoro 300.000 evra.

 Sara postaje prva osoba sa bioničkom rukom koja čita misli Izvor: GoFundMe, COVVI

Sara De Lagard, žena koja je ostala bez ruke i noge u nesreći u londonskom metrou, postaće prva osoba koja će upravljati revolucionarnom bioničkom rukom pomoću svojih misli, a sve zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

Pre devet meseci, Sara je na stanici metroa čekala voz kojim je trebala da se vrati kući sa posla. Međutim, okliznula se i pala između šina i platforme, a voz koji je napuštao stanicu joj je pregazio ruku i nogu. Prošlo je 15 minuta pre nego što je iko čuo njeno zapomaganje, a nesrećnu ženu je u međuvremenu pregazio još jedan voz. Hitna služba je hitno prebacila u bolnicu, gde su joj pregaženi ekstremiteti amputirani.

Tokom višemesečnog boravka u bolnici, Sara je saznala da je vreme čekanja na prostetičku ruku veoma dugo, kao i da je funkcionalnost rešenja za osobe kojima je ruka amputirana iznad lakta veoma ograničena. Međutim, Sara je takođe saznala za revolucionarnu bioničku ruku koja bi njen život vratila u normalu, ali bi takvo rešenje morala sama da finansira.

U pitanju je rešenje kompanije COVVI, nazvano COVVI Hand. Ova bionička ruka koristi veliki broj strateški postavljenih elektroda na ramenu kako bi pomoću veštačke inteligencije pročitala misli osobe koja njom upravlja, pružajući širok spektar velikih i malih pokreta.

Kako je cena ove napredne bioničke ruke čak 250 hiljada funti, njen muž Džeremi je u novembru 2022. godine na GoFundMe sajtu pokrenuo kampanju i zamolio ljude da doniraju, a veliki broj se odazvao njegovom pozivu. Do danas, za Saru je pristiglo više od 2.400 donacija, i prikupljeno je skoro 300 hiljada fundi. Zahvaljujući ovom novcu, Sara već nedeljama trenira sa inženjerima kompanije COVVI, a krajem meseca bi trebala da dobije svoju novu ruku.

Veštačka inteligencija koja pokreće bioničku ruku interpretira signale koji pokušavaju da dopru do ruke koje više nema, i vremenom uči šta je osoba koja upravlja bioničkom rukom htela da uradi. "Kada pokušam da upravljam njom, potrebno mi je puno koncentracije - zaista moram da razmišljam - a to me umara. Ono o čemu mnogi ne razmišljaju jeste da su svi naši pokreti urođeni. Na primer, kada učite da vozite automobil, veoma ste pažljivi oko svega i duboko skoncentrisani, a to je iscrpljujuće. Ipak, ako premotate film nekoliko godina unapred, to možete učiniti u snu", kaže Sara.

"Moja deca misle da je urnebesno što ću morati svako veče da skidam svoju ruku i punim je pomoću USB kabla, kao što oni puni svoje telefone", priča kroz smeh Sara, koja za sebe tvrdi da će uskoro postati "80 odsto čovek, 20 odsto robot".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA