Ford upozorava: Amerika ne može da se takmiči sa Kinom u proizvodnji električnih automobila | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ford upozorava: Amerika ne može da se takmiči sa Kinom u proizvodnji električnih automobila

Kina je veoma blizu da monopolizuje jednu veoma važnu tehnologiju neophodnu za proizvodnju električnih automobila.

 Ford tvrdi da Amerika ne može da se takmiči sa Kinom u EV Izvor: Unsplash

Bil Ford, izvršni predsednik kompanije Ford Motor, upozorio je da, kada je proizvodnja električnih automobila u pitanju, SAD još uvek nisu spremne da se takmiče sa Kinom. U razgovoru za CNN, Ford je rekao da su Kinezi električne automobile "razvili veoma brzo i u velikim količinama, a sada ih izvoze", dodavši da još uvek nisu stigli na tržište SAD, ali da jednog dana hoće, te da Amerika mora "brzo da se pripremi".

Američki proizvođač automobila je u februaru najavio da će investirati 3,5 milijarde dolara u izgradnju fabrike električnih vozila u Mičigenu, a veoma je interesantno da je dogovorena upotreba tehnologije kompanije Contemporary Amperex Technology, kineskog proizvođača baterija, što je naišlo na negodovanje od strane pojedinih senatora. Ipak, Ford tvrdi da je ovo prilika za domaće inženjere da nauče o tehnologiji proizvodnje baterija i sami je primene.

"U pitanju je fabrika koja je u potpunosti u Ford-ovom vlasništvu. U njoj će raditi naši zaposleni, a sve što radimo jeste licenciranje tehnologije. To je sve", kaže Ford.

U maju, Kina je postala najveći svetski izvoznik automobila nakon što je pretekla Japan u prvom kvartalu. Ova zemlja je izvezla 1,07 miliona vozila u tom periodu, što je skok od 58 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim prvim kvartalom, a smatra se da je za skok najzaslužnija povećana potražnja u Rusiji. Poređenja radi, japanski izvoz je tokom prva tri meseca 2023. godine iznosio 954.185 vozila, što je 6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Pit Butidžidž, američki sekretar za saobraćaj pod Bajdenovom administracijom, je u nedelju rekao da SAD moraju da preduzmu korake kako bi smanjile prednost koju Kina ima u tehnologiji baterija, a da je izgradnja kapaciteta za obradu ključnih materijala nešto što je moguće uraditi. Butidžidž je dodao da kineske firme drže više od polovine tržišta baterija, kao i da obezbeđuju čak 90 odsto potražnje neophodnih materijala.

Nezavisni izveštaj sa početka ove godine zaključio je da je Kina ispred SAD u razvoju čak 37 od 44 bitnih, nadolazećih tehnologija, što uključuje tehnologiju baterija, koju je Kina veoma blizu da monopolizuje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA