Kinezi tvrde da su rešili jedan od najvećih problema električnih automobila | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi tvrde da su rešili jedan od najvećih problema električnih automobila

Kompanija Greater Bay Technology tvrdi da je napravila bateriju koja neće gubiti domet u hladnim uslovima.

 Kinezi napravili Phoenix EV bateriju koja zimi ne gubi domet Izvor: GAC Aion

Kineska startap kompanija Greater Bay Technology tvrdi da se njihova baterija druge genercije, namenjena električnim automobilima može puniti normalnom brzinom čak i hladnim uslovima. Prema rečima Huanga Šangdonga, predsednika kompanije, nova Phoenix ćelija koristi superprovodne materijale i termalnu kontrolu kako bi se zagrejala od -20 °C do 25 °C za pet minuta, što bateriji omogućava da se u potpunosti napuni za samo šest minuta u svim vremenskim uslovima.

"Phoenix baterija ne rešava samo dugo vreme punjenja električnih automobila, već i druge bolne tačke", kaže Huang. "Nije važno ni da li je topao ili hladan dan - to neće uticati na domet Phoenix baterije".

Gubitak efikasnosti punjenja po hladnom vremenu bio je stalna prepreka za električne automobile, odnosno njihove baterije. Neki proizvođači, kao što su Polestar i GM, pristupili su ovom problemu dodavanjem toplotnih pumpi, međutim, Phoenix baterije su, bar na papiru, nešto potpuno drugačije.

Ono što je posebno impresivno jeste da Phoenix ćelije navodno nude do 1.000 kilometara dometa. Kompanija očekuje da će javnost imati priliku da vidi ove baterije već sledeće godine, kada će se naći u Aion električnim automobilima, brendu koji je treći po popularnosti u Kini, a koji spada pod vlasništvo kompanije GAC.

Osim toga, Greater Bay Technology je "u pregovorima sa drugim proizvođačima električnih automobila koji će potencijalno koristiti nove baterije", kaže Huang, dodajući da će električna vozila biti masovno prihvaćena "tek kada budu mogla da se voze i održavaju kao automobili na gorivo".

Greater Bay Technology je osnovan pre dve godine, ali njihova procenjena vrednost je već dostigla 1 milijardu dolara. Prva generacija baterija ove kompanije, koja nudi ekstremno brzo punjenje, trenutno se koristi u Aion V Plus SUV modelu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ban Kulin

Bravo za braću Kineze, NATO genocidaši kadar nevera!

beogradska seljačina

Arizona dream...

Braća Kinezi

Sve naprave ali ovo nije neki napredak, nema dovoljno rude za baterije, a nema dovoljno el. energije za punjenje tih baterija, tako da očekujem da naprave motor na vodonik pa da se vozimo kako dolikuje dijamantskom dobu