Rusi se predomislili, ipak ostaju na Međunarodnoj svemirskoj stanici | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi se predomislili, ipak ostaju na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Iako planovi za obaranje MSS-a 2030. godine ostaju na snazi, rad i eksperimenti na stanici se nastavljaju po planu nakon odluke Rusije.

 Rusija ostaje na Međunarodnoj svemirskoj stanici do 2028 Izvor: NASA

Prethodna godina je bila veoma izazovna za Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS). Nakon ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija koje su usledile, delovalo je da je povlačenje Rusije sa MSS neizbežno. Ipak, to više nije slučaj, jer su se Rusi obavezali da će nastaviti saradnju do 2028. godine.

Rusija, koja je uključena u nekoliko ključnih delova stanice, je prošle godine saopštila svetu da će napustiti MSS nakon 2024, ostavljajući agenciju NASA i partnere na cedilu, i u potrazi za zamenom. Ovaj neodređen rok je ostavio prostora da će Rusi zadržati svoje prisustvo - i to je upravo ono što se desilo.

Prema saopštenju agencije NASA, Rusija se obavezala da će nastaviti operacije na svemirskoj stanici do 2028. godine, dok su ostali partneri - Evropa, Kanada i Japan - potpisali svoj boravak do 2030.

MSS je u funkciji od 1998, a astronauti su stalno prisutni od 2000. godine. Sada, nakon tri decenije rada, stanica nastavlja da dostavlja važne informacije o svemiru, istovremeno služeći kao centar za brojne eksperimente.

NASA je već podelila planove da će oboriti stanicu 2030. godine, što uključuje plan za upotrebu "remorkera" koji bi osigurao bezbedan pad na Zemlju, preciznije u Tihi okean. Ipak, odlukom Rusije da nastavi svoje prisustvo, rad MSS-a će još nekoliko godina biti nastavljen bez poteškoća.

Razlozi premišljanja Rusije nisu poznati, ali nije isključeno da ova država zbog svojih vojnih napora trenutno nije u mogućnosti da proizvede delove potrebne za izgradnju sopstvene stanice, čija maketa je predstavljena nekoliko meseci nakon uvođena sankcija.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA