Tajni dokumenti otkrili: Kina razvija oružje za preuzimanje neprijateljskih satelita | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajni dokumenti otkrili: Kina razvija oružje za preuzimanje neprijateljskih satelita

Vašington je veoma zabrinut zbog napredne tehnologije koju Kina razvija kako bi napala satelite u orbiti.

 Kina razvija oružje za napadanje satelita u slučaju rata Izvor: Pexels

Centralna obaveštajna agencija (CIA) veruje da Kina razvija sofisticirano sajber oružje kojim će moći da preuzima kontrolu nad neprijateljskim satelitima u orbiti, onemogućavajući njihovu sposobnost komunikacije, izviđanja i nadzora, kao i podrške oružanim sistemima.

Kinesko napredno oružje je tema jednog od nekoliko poverljivih CIA dokumenata koje je na internet navodno procurio 21-godišnji Džek Tejšeira, i to na čet grupi o Minecraft igri, koji su se kasnije našli na Twitter-u, 4chan-u i Telegram-u.

Vašington tvrdi da su planovi preuzimanja kontrole nad neprijateljskim satelitima deo kineskog cilja za kontrolu informacija, nešto što Peking veruje da je ključno prilikom vođenja rata.

Kako izgleda napad na satelit? Jedan od načina kojim Kina želi da postigne prevlast u orbiti, kao i na bojnom polju, jeste imitacijom signala koji operateri šalju satelitima. Na ovaj način, neprijateljski satelit bi ili u potpunosti bio preuzeti, ili bi bio onesposobljen u ključnim momentima borbe na terenu. Takođe, ovaj napad bi mogao da obori sposobnost satelita, koji funkcionišu u klasterima, da međusobno komuniciraju.

General Bredli Čens Salcman, prvi čovek američkih svemirskih snaga, nedavno je rekao da se Vašington suočava sa "novom erom" pretnji iz svemira. Kako tvrdi, Kina je lansirala 347 satelita, uključujući 35 u poslednjih 6 meseci, koji su dizajnirani da napadnu američku svemirsku infrastrukturu u slučaju budućeg konflikta.

"Pretnje sa kojima se suočavaju naše orbitalne sposobnosti od strane naših strateških rivala su značajno porasle", rekao je Salcman za CNBC. "Gužvu koju vidimo u svemiru, broj objekata koje pratimo, broj satelitskih tovara, pa čak i broj lansiranja, porastao je eksponencijalno. Kina nastavlja da agresivno investira u tehnologiju koja će poremetiti, unazaditi i uništiti naše svemirske sposobnosti".

Iako je reč o poverljivim dokumentima koji otkrivaju ove informacije, ovo nije prvi put da čujemo da Kina želi da uništi neprijateljske satelite. Zapravo, takvu vest smo već mogli da čujemo direktno iz Kine, kada su smo čuli da Starlink sateliti Ilona Maska predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ALF

Zašto se ameri živciraju, ako imaju poštene namere'? Oni su kao brod bez kormila na pučini.Svesni su toga, ali kako narodu to objasniti, kao i ovde, kad od 1990 se forsira nebeski narod?

Srb

O svet je zabrinut zbog američkog naprednog oružja koje koristi za uništavanje država i naroda širom planete. A sateliti su deo tog oružja. Dakle, legitimna meta. Bravo za kineze.