Ovo je 2024 Kia EV9, najbolji električni automobil koji južnokorejski proizvođač može da ponudi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je 2024 Kia EV9, najbolji električni automobil koji južnokorejski proizvođač može da ponudi

Koncept Kia električnog automobila je stvaran, a proizvođač je upravo predstavio izgled svog novog vozila.

 2024 Kia EV9 električni automobil prve slike Izvor: Kia

Koncepti automobila su vrlo često samo lepa ideja za oko, ali ona čiji ulazak u masovnu proizvodnju retko vidimo. Međutim, Kia je rešila da stane na put toj praksi, pa je koncept svog električnog automobila, koji je prvi put prikazan u Los Anđelesu 2021. godine, sada zvanično predstavila kao novi model, 2024 Kia EV9, koji će se naći u ponudi - doduše, malo razvodnjen u odnosu na originalnu ideju.

Baš kao Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6, novi model se zasniva na E-GMP platformi kompanije Hyundai, namenjenoj električnim vozilima. Ravan pod, nedostatak motora sa unutrašnjim sagorevanjem i komponenti pogona bi trebalo da omoguće fleksibilan prostor unutar kabine i dugačko međuosovinsko rastojanje sa kratkim prepustima.

Iako veoma "kockastog" dizajna, sa oštrim uglovima, Kia EV9 je veoma aerodinamično vozilo, a neobičan oblik će osigurati da svi putnici imaju dovoljno prostora za glavu. Dolazi sa pet vrata, tri reda sedišta, a u prodaji će se naći u konfiguraciji za šest i sedam putnika, u zavisnosti da li su zadnja sedišta klupa ili ne. Takođe, sedišta u drugom redu su okretna, pa na slikama možemo videti srednja sedišta okrenuta napred, okrenuta unazad, ali i okrenuta bočno radi lakšeg ulaska i izlaska.

Unutar kabine, Kia je odlučila da ne donose masivni displej kakav je prikazala na konceptu, već se odlučila za dva ekrana od 12,3 inča koji će pružati relevantne informacije tokom vožnje, odnosno imati svrhu infotainment sistema. Nepopularno, broj fizičkih tastera je smanjen u korist dugmića na dodir.

Nažalost, ostali detalji se još uvek čuvaju u tajnosti, a očekuje se da će biti poznati već ovog meseca. Međutim, prema procurelom dokumentu do kojeg je došao Car and Driver, u najskupljoj konfiguraciji, 2024 Kia EV9 će imati 400 ks, 650 Nm obrtnog momenta i ubrzanje od 0 do 100 za nešto više od 5 sekundi.

Pogledajte

01:03
Kia EV9
Izvor: Kia
Izvor: Kia

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA