Šta se dešava ako ne koristite Airplane mode na telefonu tokom leta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dešava ako ne koristite Airplane mode na telefonu tokom leta

Autor Ilija Baošić

Mnoge avio kompanije zahtevaju od svojih putnika da uključe režim rada u avioni na svojim telefonima pre poletanja i sletanja, ali mnogi od nas ne znaju zašto.

 Zašto koristimo Airplane mode u avionu Izvor: Unsplash

Deluje da svake godine putnici koji lete do svojih destinacija moraju da poštuju dodatna pravila pre ukrcavanja na avion. Ipak, neki od starijih zahteva su putnicima koji redovno lete postali podrazumevani, a jedno od tih pravila jeste i stavljanje telefona u režim rada u avionu, odnosno Airplane mode.

Ovo nije obaveza koju sve avio kompanije očekuju od svojih putnika da poštuju, ali jeste česta. Ipak, iako su neka druga pravila prilično jasna, poput zabranjenog pušenja u avionu - zašto neke avio kompanije zahtevaju da dodirnemo ikonicu na našem pametnom telefonu kako bi prestali da primamo dolazne poruke i pozive?

Veliki broj letelica zabranjuje upotrebu uređaja koji emituju signale, kao što su pametni telefoni koji traže da se povežu sa tornjevima tokom leta na visini od 10.000 metara. Pošto su avioni van domašaja ovih tornjeva, telefon intenzivnim električnim signalima pokušava da ih locira.

Ovaj električni signal bi potencijalno mogao da ometa opremu za navigaciju aviona, sistem za navođenje pri sletanju, kao i opremu unutar pilotske kabine. Sada, kada je 5G postao uobičajen u mnogim delovima Evrope i sveta, ali ne i kod nas, ovo pravilo je postalo još izraženije. Telefoni mogu izazvati i iritirajući zvuk u slušalicama pilota, a zvučnici koje posada koristi za komunikaciju o problemima takođe mogu biti pogođeni.

Dodirivanje Airplane mode ikonice, odnosno uključivanje režima rada u avionu zaustavlja slanje ovog signala.

 Airplane mode Izvor: Unsplash

Naravno, neće svi signali koje telefon odašilje ometati sisteme aviona, a navodno nije dokazan slučaj da je takav signal do sada "ometao navigacione performanse aviona" - ali to ne znači da se to ne može dogoditi. Osim toga, piloti su rekli da definitivno prekidaju zvuk u svojim slušalicama koji bi mogao izazvati zabunu između pilotske kabine i kontrole letenja.

Zato kliknite na Airplane mode kada se to zahteva od vas, jer zaista ne želite da budete uzrok nesreće samo zato što ste želeli da igrate Call of Duty: Mobile ili Diablo: Immortal.

Pogledajte kako izgleda prvi električni leteći taksi:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Glupost potpuna. Naravno da ne može da ih ometa. A što se zvuka u slušalicama tiče, to je moglo da se čuje kod analognih uređaja, ali samo kod 2G mreže (jer su telefoni na početku koristili i 2w izlazne snage). Snaga emisije se smanjivala po standardima, pa je već kod 3G spuštena na 0.25W, a kod 5G na 0.2W. Prosto, kad ste poslednji put čuli, čuveno zujanje kod poziva? Samo na baš starim telefonima.