Sunce skrivalo "ubicu planeta" - astronomi otkrili asteroid koji preseca Zemljinu orbitu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sunce skrivalo "ubicu planeta" - astronomi otkrili asteroid koji preseca Zemljinu orbitu

Autor Ilija Baošić

Skriven iza Sunčevog sjaja, 2022 AP7 je najveći potencijalno opasan asteroid otkriven u poslednjih 8 godina.

 Otkriven 2022 AP7 najveći potencijalno opasan asteroid u poslednjih 8 godina Izvor: NASA/JPL-Caltech/ASU

Astronomi su uočili potencijalno opasan asteroid koji se krio iza Sunčevog sjaja i koji bi jednog dana mogao ukrstiti putanju sa Zemljom. Širok 1,5 kilometara, ovaj asteroid je najveći potencijalno opasan asteroid primećen u poslednjih osam godina, a astronomi su ga nazvali "ubicom planeta", jer bi se posledice njegovog udara osetila na više kontinenata.

Asteroid, nazvan 2022 AP7, uspevao je da tako dugo izbegava detekciju jer kruži u regionu između Zemlje i Venere. Da bi uočili svemirske objekte u ovoj regiji, astronomi moraju da gledaju u pravcu Sunca, a to je veoma teško zbog sunčeve svetlosti. Na primer, vodeći teleskopi, kao što su Džejms Veb i Habl, nikada ne gledaju ka Suncu, jer bi sjaj zvezde spržio njihovu osetljivu optiku.

Zbog toga, astronomi imaju samo ograničeno razumevanje prirode asteroida koji vrebaju u ovom regionu, a ponekad se mogu desiti iznenađena - 2013. godine, mnogo manji asteroid, širok samo 20 metara, stigao je iz tog pravca potpuno bez upozorenja. Taj asteroid je eksplodirao iznad grada Čeljabinska na jugoistoku Rusije, razbivši prozore na hiljadama zgrada.

"Samo oko 25 asteroida čije orbite se u potpunosti nalaze unutar Zemljine orbite otkriveno je do danas zbog poteškoća u posmatranju u blizini sunčevog sjaja", rekao je Skot S. Šepard, astronom sa Karnegijevog instituta za nauku i vodeći autor rada koji opisuje novo otkriće.

Ipak, naučnici su ustanovili da se orbita 2022 AP7 asteroida preseca sa Zemljinom, ali da se to dešava samo kada je naša planeta na suprotnoj strani sunca - ovaj obrazac kretanja će se vekovima nastaviti, jer je asteroidu potrebno 5 godina da završi orbitu oko Sunca. Tokom vremena, orbitalno kretanje asteroida će se sinhronizovati sa Zemljom, ali naučnici ne znaju dovoljno o asteroidu da bi rekli koliko bi on mogao biti opasan u budućnosti, ali će se jedno vreme "držati podalje od Zemlje", rekao je Šepard.

Pogledajte kako je NASA pogodila asteroid:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realnost

Nemojte da se opterećujete, one zvezde koje putuju i neki kažu da su satelit, ja lično ih zovem čuvarima,jer sam jedno veče lično gledao kako uništavaju laserima asteroidi prividno velik više od polovine meseca i sve se završilo za par sekundi kad je ostala samo velika količina praha.

Rale

@Realnost Tebra, ko ti je diler da ga i ja kontaktiram? Izgleda da valja mnogo dobru robu.