Humanoidni Optimus robot stao na noge, a koštaće više od prosečnog automobila | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Humanoidni Optimus robot stao na noge, a koštaće više od prosečnog automobila

Autor Marko Čavić

Optimus je napravio prve korake na velikoj pozornici, a njegova cena bi trebalo da bude oko 20.000 dolara.

 Tesla Optimus robot 5.jpg Izvor: Tesla

Ilon Mask je tokom Tesla 2022 AI Day prezentacije predstavio Optimus humanoidnog robota prvi put javno, nakon velikog broja najava.

Robot je napravio prve, očigledno nesigurne korake na pozornici, a deli veliki broj AI funkcija Tesla Autopilot softvera koji se nalazi u automobilima ove kompanije.

Kako je objasnio Mask, ovo je veliki napredak u dizajnu i proizvodnji humanoidnih robota, ali je rekao da su dosadašnja rešenja isto tako impresivna. Ipak, ono što izdvaja Tesla Optimus humanoidnog robota je sposobnost Tesla kompanije da ih proizvodi u milionima komada za relativno kratko vreme i da oni odlično razvijaju AI softver za takve svrhe.

Dobra premijera Optimusa

Prva demonstracija uživo prošla je prilično dobro i ovo je prvi put da je Optimus hodao i obavljao motoričke funkcije potpuno samostalno - bez krana oko sebe za zaštitu, bez kablova i bilo kakve usputne podrške. Prvi koraci izgledaju nategnuto, ali ih robot izvršava. Šetao je pravo, levo-desno, kružio, mahao publici, podizao obe "ruke" uvis, čak i pratio ritam muzike.

Video koji je usledio nakon prezentacije pokazao je prve slučajeve u kojima se Optimus oprobao kao pomoć ljudima - prenošenje tereta na maloj razdaljini, premeštanje kutija, zalivanje cveća, održavanje kancelarije, vrši pakovanje delova u kutiju u fabrici i tako dalje.

Prikaz interfejsa otkrio je kako iz robotske perspektive izgleda okruženje i nama to izgleda kao mešavina virtuelne i prave realnosti na neki nov način - metaverzum i realno okruženje spojeno u jednu sliku, recimo…

Prvo smo na sceni videli tehnički prototip koji nije bio sređen, a onda se na sceni pojavio i sastavljen i sklopljen robot, koji je imao telo nalik onome koje je Tesla kompanija prikazala na prvom predstavljanju Optimus robota. Optimus troši 100 vati energije dok sedi, oko 500 dok šeta, težak je 73 kilograma i telo ima radijus kretanja od 200 stepeni, dok šaka ima 27. Telo robota je, osim konstrukcije i kablova, sastavljeno i od oko 20 baterija, koje napajaju Optimusa. Mozak Optimusa sastavljen je od jednog Tesla čipa, sadrži Wi-Fi i 4G konekciju, omogućena je audio komponenta i ima čip za bezbednost i sigurnost. Robot ima najmanje 28 zglobova i pokretljivost koja je u potpunosti podržana velikim nivoom pokretljivosti.

Robot Optimus može da se kreće, da se kreće brže, penje se uz stepenice, čučne i podigne se, okreće se i okreće se dok nosi objekte, kreće se postrance, podiže objekte jednom ili sa obe ruke dok stoji ili čuči i uspravlja se, buši, ima šrafciger, gura unapred ili vuče, stisne objekat ili ga povuče ka sebi.

Sledeći veliki nastup Optimus će imati za šest do osam meseci tokom novog emitovanja direktno iz Tesla fabrike u kojoj će biti uposlen. Do tada Optimus nastavlja da uči dosadašnje i nove pokrete putem motion capturing tehnologije, koja se svakodnevno snima iznova i iznova sa ljudima i prenosi na softver robota, baš kao što se oživljavaju digitalni junaci ili snimaju pokreti ljudi za digitalne pokrete u filmovima i igrama.

Šta vi mislite o ovome?

Elon Musk robot Optimus na Tesla AI Day 2022 VIDEO
Izvor: The Verge

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Ma, ne može tako. Mora da ima imitaciju mišića, i da pumpa neku tečnist kroz to saće, na pokrete. Kao što i čovek funkcioniše. Tako će dobiti sigurne i mekane, prirodne pokrete. Tako zahteva više energije, ali sta da se radi. Ne može se drugačije izvesti samo treba proučavati životinje i čoveka, tu je savršenstvo. Topla voda se ne treba i ne može izmisliti.

Hm

I, Robot, film. Zanimljivo da sad moram označiti da nisam robot da bih poslao komentar 😁