KREIRAJU NOVE DIGITALNE LJUDE: Firma iz Srbije projektom MetaHumans oduševila IT industriju i ceo svet! (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KREIRAJU NOVE DIGITALNE LJUDE: Firma iz Srbije projektom MetaHumans oduševila IT industriju i ceo svet! (FOTO, VIDEO)

Novosadski 3Lateral još jednom na prekretnici spajanja fizičkog i digitalnog sveta.

  Izvor: MONDO / EPIC

Naredna verzija jednog od najpopularnijih endžina, Unreal Engine, najavljena je prošlog proleća (2020. godina) i trebalo bi da bude u punom pogonu do kraja ove godine.

Pored implementacije nekih kompleksnih sadržaja, kao što su ZBrush skulpture ili CAD podaci bez gubitaka, novi Unreal uvodi i dinamičko određivanje odbijanja i prelamanja svetlosti, koje prati promene u sceni i izračunava promene svetlosti u realnom vremenu, bez obzira na veličinu okruženja (Lumen).

Možda će vas zanimati:

To nije sve, sve moćnija AI tehnologija omogućila je i korak napred u kreiranju ljudskih likova, što je otelotvoreno u MetaHuman Creator aplikaciji tj. programu. Reč je o moćnoj programerskoj alatki, koja će drastično uštedeti vreme dizajnerima i umetnicima iz svih domena kompjuterski generisanih scena.

Program se najlakše može opisati kao Create a Sim mod iz The Sims igara. Na raspolaganju su gotovo sve facijalne karakteristike ljudskog lica, pa je tako jagodična kost podložna manipulaciji, a uz nju je moguće podešavati i boju kose, očiju, oblik vilice, visinu ušiju, dužinu trepavica, dubinu bora, punoću usana, širinu lica, oblik i visinu čela i još mnogo toga...

Likovi se prave u posebno kreiranom browser-u, zbog čega nema potrebe za nekim zasebnim softverom (osim Unreal Engine-a), a moguće je sačuvati ih putem desktop aplikacije. Ono što je, takođe zanimljivo jeste to što su oni već spremni za motion capture ili neki drugi vid animacije. Na konačnoj verziji još uvek se radi, ali je moguće preuzeti besplatan uzorak.

Kako bi adekvatno demonstrirali moć ovog softvera, iz Unreal tima su pripremili i dva gotova modela, koja se besplatno mogu preuzeti sa zvanične lokacije Unreal Engine-a. Uprkos busanju u grudi, do foto-realistične grafike ima još da se radi, smatra SK, ali i konstatuje da je ona više nego izvesna.

MetaHuman Creator: High-Fidelity Digital Humans video (MobIT)
Izvor: Unreal Engine
Meet the MetaHumans: Free Sample video (MobIT)
Izvor: Unreal Engine

Novosadski 3Lateral stoji iza svega

Sećate li se odlične i napete Hellblade: Senua’s Sacrifice igre? Trebalo bi, jer osim toga što je igra fantastična i nosi humanu poruku, Hellblade je razvijao i 3Lateral studio iz Novog Sada, koji je pobrao pohvale širom sveta za način na koji je ljudske emocije i likove preneo u virtuelni svet.

Ovaj uvod je napravljen zbog toga što je na razvoju ovog izuzetnog sistema za kreiranje realnih ljudskih likova radila je baš i kompanija iz Novog Sada, 3Lateral, zajedno sa Cubic Motion kompanijom. 3Lateral je postao deo Unreal kompanije početkom 2019. godine, kad je ova vest odjeknula kao veliki bum u svetu gejminga i kompjuterske grafike.

3Lateral i Epic Games (kompanija, koja stoji iza Unreal Engine-a) već su radili na nekoliko projekata, među kojima izdvajaju A Boy and His Kite, Siren, Digital Andy Serkis, i naravno Hellblade: Senua’s Sacrifice.

3Lateral je dao svoj doprinos ne samo u prenošenju ljudske mimike i pokreta celokupnog lica u digitalni svet, nego i na kreiranju 4D grafike i drugih grafičkih detalja, bez kojih ovako nešto ne bi bilo moguće.

Ostaje nam samo da vidimo šta ćemo sve dočekati od ove izuzetne tehnologije.

Senua's Saga: Hellblade 2 video (MobIT)
Izvor: IGN

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA