Derm Assist

TELEFON PREPOZNAJE OBOLJENJA KOŽE: Google kamerom i veštačkom inteligencijom pokušava da pomogne otkrivanje bolesti

Umesto Google pretraživača, korisnici će moći da slikaju deo kožu kako bi dobili informacije o mogućim oboljenjima.

Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Mishaal Zahed

Kompanija Google je predstavila alatku Dermatology Assist koja koristi veštačku inteligenciju za analizu stanja kose, kože i noktiju, sa otpremljenih fotografija korisnika.

Oni su predstavili ovaj program koji se koristi uz pomoć kamere na Google I/O događaju, a istakli su da će se finalna verzija pojaviti do kraja 2020. godine.

Korisnici će moći svojim uređajem da fotografišu delove tela s određenim sumnjivim promenama, kao na primer osip na rukama. Potom će morati da odgovore na niz pitanja o koži i o drugim simptomima, da bi nakon toga ovaj program dao rezultat mogućih oboljenja.

Veštačka inteligencija je naučena da prepozna 288 oboljenja kože, ali Google ističe da ova alatka nije napravljena kako bi dijagnostikovala problem ili zamenila doktora i preglede.

Više od tri godine im je trebalo da razviju AI sistem, koji je istreniran na više od 65.000 slika dijagnostikovanih stanja, na milion fotografija koje pokazuju tragove zbog kojih su ljudi bili zabrinuti i na stotinu slika zdrave kože, u različitim nijansama i tonovima. Ova aplikacija je bazirana na prethodnoj alatki koju je razvijao Google za učenje simptoma kancera i tuberkuloze.

Taj model uzima u obzir faktore kao što su godine, tip kože, pol i rasa, pa potom sugeriše o potencijalnim problemima, a Google sarađuje i sa istraživačkim timom Univerziteta Stanford kako bi testirali ovu alatku u zdravstvenim ustanovama.

Nema sumnje da će ova aplikacija zameniti internet pretragu korisnika u slučajevima kad su u pitanju različite promene na koži. Dermatology Assist je dobila oznaku Class I medical device u Evropskoj uniji, što znači da je u pitanju medicinsko sredstvo s niskim stepenom rizika za korisnika.