Plastika pronađena u mleku, mesu i krvi krava | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plastika pronađena u mleku, mesu i krvi krava

Autor Ilija Baošić

Istraživanje holandskih naučnika je dovelo do neverotnog otkrića razmere zagađenosti plastikom.

 plastika otkrivena u mesu, mleku i krvi krava Izvor: Unsplash

Naučnici iz Holandije koji proučavaju raširenost plastičnog otpada u svetu, sproveli su istraživanje mesnih i mlečnih proizvoda i otkrili vrlo visok nivo kontaminacije domaćih životinja koje se uzgajaju na farmama.

Njihova otkrića bacaju novo svetlo na način na koji se mikroplastika kreće kroz prehrambeni lanac i omogućuje bolje razumevanje potencijalnih učinaka plastičnog materijala na žive organizme.

Možda će vas zanimati

Istraživanje je sprovedeno od strane naučnika sa Slobodnog univerziteta u Amsterdamu, koji su u martu došli do još jednog važnog otkrića na ovom polju. Koristeći novi oblik masene spektrometrije, naučnici su otkrili prve dokaze da se plastične čestice apsorbuju u ljudski krvotok.

U novoj studiji, naučnici su primenili istu metodologiju na uzorke koji se odnose na stočarstvo. To uključuje hranjenje peletima, usitnjenu hranu, krv krava i svinja, kravlje mleko i mesne proizvode.

Analiza je otkrila da je 80% tih uzoraka sadržalo primetne količine barem jedne vrste plastike. 100% peleta i usitnjene hrane je sadržalo plastiku, kao i uzorci krvi krava i svinja, dok je 72% mleka sadržalo merljive količine plastike, zajedno sa 75% uzoraka mesa.

Naučnici ovu studiju smatraju "početnom, a ne završnom tačkom". Kao i mnoge druge studije na ovom polju, rezultati postavljaju pitanja o tome koliko je problem plastičnog zagađenja raširen i koliki uticaj ima na ljudsko zdravlje. Istraživanja na miševima su pokazala da se plastične čestice mogu infiltrirati u krvno-moždanu barijeru i povećati rizik od visokog holesterola i bolesti krvi.

"Životinje su izložene plastičnim česticama u svom staništu i one su u stanju da apsorbuju barem neke od tih čestica", rekla je koautorka studije, Heder Lesli. "Ova studija bi trebala da bude podsticaj za dalje istraživanje punog opsega izloženosti i svih povezanih rizika. Proizvodnja hrane za životinje bez plastike može biti način poboljšanja izloženosti stoke plastičnim česticama".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Ispade da je Svab u pravu. “Eat Zee Bugs” iliti “Jedite bube”. Bull**it, ok.

beogradska seljačina

Čudo nije konoplja u NL.

Сјајно!

Одлична пропаганда за прелазак на биљну исхрану, исхрану бубама и томе слично… Пази да не пређем!