SADA JE ZVANIČNO: Rad od kuće ne umanjuje produktivnost, redovne pauze sprečavaju povrede na radu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SADA JE ZVANIČNO: Rad od kuće ne umanjuje produktivnost, redovne pauze sprečavaju povrede na radu

“Moramo ovo naučiti o ljudima, moramo ljude naučiti o ovome, a onda im moramo pomoći da to i primene.“

 rad od kuće.jpg Izvor: Pexels

Imamo dobre vesti za one koji uživaju da rade od kuće. Istraživački tim A&M univerziteta u Teksasu je sproveo novo istraživanje koja je otkrilo da veza između radnika i kompanije može ojačati radom na daljinu, navodi se u saopštenju koje je institucija objavila u petak.

Ovo je pogotovo tačno tokom prirodnih katastrofa i drugih događaja koji dovode do raseljavanja radnih mesta. Konkretno, studija je istražila tehnološke podatke o zaposlenima pre, tokom i nakon uragana Harvi.

Možda će vas zanimati

Istraživači su otkrili da je ukupna upotreba računara opala za vreme uragana, ali se brzo vratila na prethodni nivo, sedam meseci nakon katastrofe.

U budućnosti će postojati veći procenat radne snage koja je uključena u neku vrstu tehnoloških aktivnosti u kancelarijskom stilu“, kaže Marks Benden, direktor školskog centra za ergonomiju. “Skoro svi zaposleni koje je studija pratila, bili su na istom nivou učinka kao pre uragana Harvi. Ovo je sada velika poruka za poslodavce, jer imamo nacionalne rasprave o tome da li zaposleni mogu da rade na daljinu ili po hibridnom rasporedu.“

Studija je išla dalje od procene produktivnosti – ispitivani su i uzroci povreda na radnom mestu. Utvrđeno je da je važno da zaposleni redovno uzimaju pauze, kako bi izbegli povrede na radu.

Istraživanje kaže da ako radite na određeni način, određenim tempom, tokom određenog vremena, veća je verovatnoća da ćete doživeti povredu zbog tog posla“, tvrdi Benden. "Ali ako radite malo manje i malo ređe, ili podelite to vreme, ili imate neku određenu karakternu osobinu, kao što je pravilno držanje – manja je verovatnoća da se javi problem za vreme boravka na kancelarijskom poslu."

Benden je predložio da poslodavci sami predlože svojim zaposlenima da idu redovno na pauze i “napune baterije“, pre nego što završe sa poslom. Ovo bi, kako tvrdi, stvorilo zdraviju i produktivniju radnu snagu.

Ljudi koji su odlazili na predložene pauze bili su ukupno produktivniji, više su uradili od svojih kolega koji te pauze nisu koristili“, kaže Benden. “Moramo ovo naučiti o ljudima, moramo ljude naučiti o ovome, a onda im moramo pomoći da to i primene.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA