USLUGE KOJE OLAKŠAVAJU ŽIVOT I PRATE VAŠE POTREBE | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USLUGE KOJE OLAKŠAVAJU ŽIVOT I PRATE VAŠE POTREBE

Predstavljamo Visa Smart vodič

 NFC Forum unapređuje beskontaktno plaćanje, kraj za dodirivanje terminala Izvor: VISA

Koliko često se nađete u situaciji da vam je potreban keš iz bilo kog razloga, da novac imate na računu (praktično na kartici), ali nigde u blizini nema bankomata na kojem možete da ga podignete?

Možda ste bili i u situaciji da kod sebe imate samo mobilni telefon, ne i novčanik ili karticu, a ipak biste voleli da u tom trenutku platite nešto…

Možda će vas zanimati

I na kraju, možda bi vam bilo mnogo lakše da ste kupovinu izvršili onlajn, platili odmah, pa to samo pokupili usput, u prolazu pored prodavnice kad vam je najzgodnije?

Moderan način života i sve veći broj obaveza diktiraju nam nova pravila i kada je kupovina u pitanju, pa imamo sve manje vremena za obilaske prodavnica i tržnih centara, koji su uvek prepuni ljudi.

Visa, Mreža koja radi za sve VIDEO
Izvor: Visa CISSEE

Lepša strana kupovine

Nekad je jednostavno lakše obići prodavnicu virtuelno, odabrati šta nam se sviđa i kupiti sve to onlajn, zar ne?! Ali, u slučaju da vam proizvod ne odgovora, jedina opcija da kupljene stvari vratite prodavcu, bila je putem pošte.

Međutim, danas se i u Srbiji veliki broj prodavnica prilagodio novom sistemu - Click and Collect onlajn prodaji. Ovaj način kupovine vam omogućava da stvari odaberete, premerite i kupite preko sajta, a da ih preuzmete u prodavnici kad vas prodavac obavesti da je roba stigla.

Na ovaj način prodavci umanjuju broj početnih reklamacija i vraćanja robe, smanjuju troškove poslovanja, jer se dostava izuzima "iz jednačine" i na kraju omogućavaju korisniku da posetu prodavnici ili tržnom centru maksimalno ubrza - dođe kad mu odgovara, proba, ponese sa sobom ili odustane od kupovine.

Onlajn kupovina je bezbedna, a Visa sertifikovani sistemi onlajn plaćanja omogućavaju korisniku da bude siguran da je njegova transakcija maksimalno sigurna i da će uplata sigurno stići do prodavca.

U zavisnosti od banke i usluge plaćanja koju korisnik upotrebljava, nivo zaštite samih korisnika se, pored svih standardnih Visa procedura, može podići korišćenjem SMS verifikacije, pa čak i biometrije na samom uređaju - skeniranjem otiska prsta, pogleda tj. lica korisnika i na druge načine, u zavisnosti od toga šta dati uređaj sa kojeg se kupovina obavlja omogućava.

Onlajn kupovina i isporuka robe u samoj prodavnici je sve popularniji izbor velikog broja kupaca i u Srbiji i nema razloga da se Click and Collect ne popularizuje još više, jer su navedene prednosti plus za sve. Štede novac i vreme i povećavaju nivo zadovoljstva kupovinom u svakom aspektu. Sa strane kupca sve je jasno, a prodavci bi trebalo, ako već nisu, da se pozabave uvođenjem ove opcije u svoju ponudu i kupcima omoguće još jedan sjajan način da budu zadovoljni njihovom uslugom.

Click and Collect je sjajna stvar ne samo za prodavnice garderobe, obuće ili tehnike, nego i za klasične prodavnice, kafiće, pekare ili piljarnice i sve druge, koje korisnicima mogu na isti način da omoguće preuzimanje kafe, pića ili hrane za usput, bez čekanja, jer kupca roba čeka spremljena, a plaćena je unapred - dok je dolazio do prodavnice.

Podizanje gotovine bilo gde

Kartice su praktične, bezbedne za korišćenje i pružaju niz inovativnih opcija koje mnogi od nas vole da koriste, ali šta kad plaćanje karticom, ipak, nije mogućnost? Da problem bude veći, šta kad nemamo gotovog novca kod sebe? U takvim situacijama bankomata, po nekom nepisanom pravilu, nema nigde na vidiku, a keš nam je neophodan što pre…

Nova usluga Visa Cash Back omogućava korisnicima da podignu novac na benzinskim stanicama ili na drugim mestima gde je naznačena dostupnost usluge (obično stoji jasan znak Visa Cash Back opcije na kasi).

Ova usluga tretira se kao standardno plaćanje karticom. Korisnik kartice odobrava transakciju pomoću svog PIN koda i može je u potpunosti ispratiti na svom bankovnom računu.

Plaćanje uz podizanje keša se ne razlikuje od standardnog korišćenja kartice na bankomatu i zato nema novih niti skrivenih troškova za potrošače.

Plaćanje telefonom i Tap To Phone

Da li znate da je plaćanje mobilnim telefonom zaživelo i u Srbiji i da ga praktikuje sve veći broj korisnika? Verovatno ste i vi čuli da možete i kod nas da plaćate na sve više mesta svojim pametnim telefonom i da vam novčanik i kartice više nisu neophodni da budu uvek uz vas. Pojednostavljeno rečeno - kartice i gotovina su u vašem telefonu!

Prema istraživanju kompanije Visa, svaki četvrti potrošač u Srbiji koristi pametni telefon u svakodnevnoj kupovini. Ovaj način kupovine omogućava vam izvršavanje transakcije bez dodirivanja POS terminala i unosa PIN koda, a tokom celog procesa zaštićeni ste biometrijskom autorizacijom. Dovoljno je samo da prislonite pametni telefon na POS terminal. Nećete trošiti vreme tražeći gotovinu u novčaniku ili čekajući kusur.

Mobilno plaćanje i JOŠ 4 INOVACIJE koje ćemo koristiti tokom 2022.

Da biste platili mobilnim telefonom, potrebno je da imate iOS ili Android uređaj sa NFC podrškom, digitalni novčanik (kao što je Apple Pay, Google Pay ili drugi) i bankarsku aplikaciju koja podržava ovaj vid plaćanja.

Većina banaka u Srbiji već podržava mobilno plaćanje. Takođe, od banke zavisi i koji digitalni novčanik podržava, te prvo što treba da uradite je da proverite prethodno navedene informacije. Zatim, sve što treba je da dodate odabrane kartice u svoj digitalni novčanik na telefonu. To može da se uradi automatski, pomoću aplikacije vaše banke ili ručno dodavanjem podataka o kartici. Kada podesite mobilni novčanik sa svojim karticama u njemu, spremni ste za plaćanje.

Osim mobilnog plaćanja sjajno je i to što je i kod nas počela da se primenjuje Tap to Phone (TTP) tehnologija, koje prodavcima u Srbiji omogućava da na Android pametnim uređajima prihvate beskontaktno plaćanje bilo kog iznosa. Ova inovacija će čak i najmanjim preduzećima omogućiti da budu u prilici da svojim kupcima ponude plaćanje karticom bez unosa PIN koda, jednostavnim preuzimanjem aplikacije RaiPOS i registracijom u odabranoj banci u samo nekoliko minuta.

TTP u platnoj industriji donosi brojne prednosti potrošačima, koji će moći da plate u samo nekoliko sekundi, prislanjanjem svoje beskontaktne kartice, pametnog telefona, sata, narukvice ili nekog drugog od nosivih uređaja na TTP terminal trgovca.

Visa Tap to Phone tehnologija, praktično transformiše Android pametne uređaje u softverske POS terminale, ne iziskujući od trgovca kupovinu dodatne hardverske opreme. Čak je i Apple najavio mogućnost da se iPhone telefoni pretvore u platne terminale, pa će se TTP tehnologija proširiti još brže, u vrlo bliskoj budućnosti.

Zahvaljujući izuzetno bezbednom EMV standardu i tehnologiji enkripcije, Tap to Phone je siguran za korišćenje kao i tradicionalni platni terminal.

Važno je da znate i to da Tap To Phone ne funkcioniše samo u Srbiji, već i u 54 zemlje sveta, sa više od 300.000 pametnih uređaja za beskontaktno plaćanje. Takođe, broj prodavaca koji koriste ovu tehnologiju porastao je za 1.800% od prošle godine u regionu CEMEA (Centralna Evropa, Afrika i Bliski istok).

Pogledajte jedan od načina primene Visa Tap to Phone tehnologije:

Visa Tap to Phone kako radi video (MobIT)
Izvor: VisaCommunication

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi990

Placanje nfc vec 3 godine i savrseno je. 😁

Саша

Нема струје, нема интернета, нема ел. плаћања, само кеш. А кеш укинут, и шта ћемо тад?

UpućenO

@Саша Dobro, bre, ne preteruj!